Delftenaren winnen bruggenbouwwedstrijd

Delft – Een team bestaande uit afgestudeerde, studerende en gepensioneerde TU’ers, bouwde in één dag een brug met een overspanning van tien meter en een draagkracht van 16.800 kg. Het team ‘het gras aan de overkant’, dat haar brug ‘groener’ noemde, won hiermee 30.000 euro in de Martens Bouwwedstrijd in Oosterhout.

Vrijdag 18 april 2008 bouwden zes teams in deze wedstrijd, georganiseerd door het Brabantse bouwbedrijf Martens, in één dag een brug met een overspanning van tien meter. Zaterdag werd de kwaliteit van de bruggen getest onder het toeziend oog van 500 geïnteresseerden.

De zes teams waren eerder door een jury geselecteerd op basis van een presentatie van hun ontwerp. Volgens de jury gaf deze presentatie een goed beeld van de creatieve ideeën en plannen van het team. ‘Het plan toont ook een goed technisch inzicht. Uit oogpunt van innovatie is dit ontwerp op zijn minst verrassend te noemen.’

De tien meter lange overspanning werd door de Delftenaren gerealiseerd met een vrije interpretatie van een hangbrug. Het te belasten gedeelte wordt door spanbanden gedragen die de kracht op hun beurt wegleiden via de heipalen naar de contragewichten aan de uiteinden. In plaats van een vertrouwd brugdek, is gekozen voor een radicaal andere oplossing: een hangmat geconstrueerd uit spanbanden, pvc-buis en een mat van rondgewikkeld wegenbouwdoek.

Het Gras aan de Overkant zal het prijzengeld grotendeels schenken aan de Grachtenrace. Het prijzengeld voor de winnaar bedroeg maximaal 30.000 euro, waarvan 20.000 aan een goed doel moet worden gedoneerd. Bovendien namen ze een eervolle vermelding voor meest indrukwekkend ontwerp mee naar huis.

Meer informatie? www.bouwwedstrijd.eu

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: TU Delft Technische Universiteit Delft