FNV bespreekt veiligheid op het werk met Polen tijdens Nederlandse les

Woerden – Dick van Haaster, de voorzitter van FNV Bouw, zal zaterdag 9 februari 2008 in gesprek gaan met Poolse werknemers over de veiligheid op het werk. Dit gebeurt tijdens de Nederlandse taalles, die deze groep Polen iedere zaterdagochtend in Dordrecht volgen. Beheersing van de taal en veiligheid op de werkvloer zijn volgens de bond onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Veiligheid is een punt waarover de vakbond zich grote zorgen maakt. Dick van Haaster: ‘We zien helaas nog veel te vaak dat Polen teveel risico’s lopen op het werk. In een maand tijd zijn er in Amsterdam onlangs nog drie Poolse werknemers dodelijk verongelukt, dat is natuurlijk onacceptabel’. Een minimale beheersing van de taal en kennis over veilig werken zijn volgens FNV Bouw de eerste vereisten. FNV Bouw stelt dan ook voor dat iedere buitenlandse werknemer een basiscursus veiligheid in de bouw gevolgd moet hebben. Dit voor de veiligheid van hemzelf en van zijn collega’s. Arboregels zijn er tenslotte voor iedereen. Ook onderzoekt de bond de mogelijkheid om met werkgevers afspraken te maken in de CAO over het faciliteren van Nederlandse taalcursussen op basisniveau 1. Volgens de vakbond is het noodzaak dat werkgevers meer hun verantwoordelijkheid hierin nemen.

Met de Poolse werknemers, die werkzaam zijn bij timmerfabriek Kist & Co, zal Van Haaster discussiëren over het nut van taalles en over veilig werken. De taalles die deze groep werknemers volgt wordt verzorgd door de FNV en maakt deel uit van het project ‘Nederlands op de werkvloer’. De taalles richt zich op het bijbrengen van woorden en begrippen die belangrijk zijn voor het werk.

FNV Bouw vindt dat Polen welkom zijn in Nederland om te werken. Maar er moet volgens de bond wel aan een aantal voorwoorden worden voldaan. Zo geldt voor de bond ’gelijk werk, gelijk loon’. Voor de Polen mogen geen andere, slechtere arbeidsvoorwaarden gelden, dan voor de Nederlandse werknemers.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: FNV Bouw