Nederlandse Bouwprijzen 2007 uitgereikt

Safire BV is met de renovatie van het ministerie van Financiën twee keer in de prijzen gevallen. Het won De Nederlandse Bouwprijs in de categorie Integraal Ontwerpen & Bouwen. Het project sleepte ook de Publieksprijs in de wacht. De Nederlandse Bouwprijzen 2007 werden maandagavond 5 februari 2007 uitgereikt in het Beatrix Theater in Utrecht tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw.

Het bouwgala valt traditioneel samen met de eerste dag van de Internationale Bouwbeurs, die volgens Maarten van Hezik, voorzitter van de adviescommissie van de beurs, de trots van de sector uitstraalt. “Een topbeurs, zonder gelijke in de Benelux. Alleen al aan standbouw heeft de sector 40 miljoen euro geïnvesteerd.”

Van Hezik voorspelde dat de overheid binnen twee tot drie jaar eisen gaat stellen aan de wijze waarop alle partijen in de bouw met elkaar communiceren. Dit naar Scandinavisch model. Het Bouw Informatie Model moet inzichtelijk maken wat bijvoorbeeld het energiegebruik van een gebouw is, moet helderheid geven over de te gebruiken constructies en problemen voorkomen. Er zal gewerkt gaan worden met 3D-modellen. Van Hezik: “Alle partijen werken afzonderlijk met geautomatiseerde systemen, de onderlinge uitwisseling is gebaseerd op pakken papier. Laten we er alvast maar aan wennen dat we met elkaar gaan communiceren via internet.”

Juryvoorzitter jhr. dr. P.A.C. Beelaerts van Blokland hield een vurig pleidooi om gezamenlijk de verloedering van Nederland te lijf te gaan. “U doet veel meer dan u zelf door hebt”, hield hij de bobo’s na bekendmaking van de prijzen voor. “De Rijksbouwmeester signaleert verloedering in de wijken, in Nederland. En of we verloederen. Laten we er samen wat aan doen. Ik hoop echt dat u dat doet.” De Nederlandse Bouwprijzen werden uitgereikt door dr. P.A.C. Beelaerts van Blokland; de Publieksprijs werd uitgereikt door Jimé Essink, algemeen directeur van VNU Exhibitions.

De winnaars
Voor de Nederlandse Bouwprijs, die in zes categorieën wordt uitgereikt waren honderd producten en projecten ter jurering aangeboden. In november 2006 is de jury gekomen tot 19 nominaties. Tot de allerlaatste minuut zaten de genomineerden in spanning.

In de categorie Materiaal ging Esha Waterproofing er met de Nederlandse Bouwprijs vandoor. Het bedrijf kreeg de onderscheiding voor een volledig automatisch lasapparaat voor het lassen van overlappen van dakbedekking. Het apparaat werkt op basis van gas, lucht en elektriciteit. Ze beweegt zelfstandig voort door middel van een elektronische aandrijving. Het apparaat onderscheidt zich op het gebied van innovatie, milieuvriendelijkheid en imago.

In de categorie Bouwmaterialen & Systemen mocht Beton Son BV De Nederlandse Bouwprijs in ontvangst nemen voor de Pluspaal. Dit is een prefab betonnen heipaal met een materiaal- en gewichtsbesparend vulelement in de kern. Juryvoorzitter Beelaerts van Blokland roemde het product als een zeer praktische innovatie die leidt tot minder milieubelasting en tot kostenbesparing. Het gebruikersgemak heeft grote toegevoegde waarde. De met polystyreen gevulde heipalen zijn 35 procent lichter, dit leidt tot een sterke reductie van het aantal transport kilometers.

In deze categorie verleende de jury een eervolle vermelding aan Koninklijke Saint-Gobain Glass Nederland voor de glazen glasgevel van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. De jury heeft veel waardering voor het innovatieve karakter van dit project.

In de categorie Dienstverlening & Communicatie is de prijs gewonnen door Construction Media met de VGMBox. Deze box is een digitale cursus Basisveiligheid VCA. Het product is opgebouwd uit korte filmfragmenten. Met name door dit audiovisuele aspect creëert de VGMBox voor bouwplaatsmedewerkers een nieuwe manier van leren. De jury noemt het vernieuwende karakter van het lesmateriaal verfrissend. Juryvoorzitter Beelaerts: “De aansluiting bij de beleving levert een verrassend eindresultaat op.

In de categorie Gebouwen riep de jury Muziekgebouw aan ‘t IJ met het BIMhuis tot winnaar uit. Het muziekgebouw is prachtig gelegen op de kop van de Oostelijke handelskade, achter het Centraal Station Amsterdam, aan drie zijden omringd door het IJ. De juryvoorzitter roemde de wijze waarop de betrokken partijen erin zijn geslaagd om met internationaal gezien beperkte budgetten een gebouw met een dergelijke uitstraling te realiseren. “Absoluut imagoversterkend voor de bouwsector”, aldus Beelaerts van Blokland.
In deze categorie ging een eervolle vermelding naar de atelierswoning KAPKAR /TAW-BW-5860 van Kunst & Architectuurproducties Frank Havermans. De jury roemt de vrijhangende houtconstructie.

In de categorie Bouwwerken won Tramkom vof met het Souterrain De Nederlandse Bouwprijs. Het 1250 meter lange tunneltracé in de Haagse binnenstad bestaat uit drie ondergrondse lagen. Aangenaam en sociaal veilig niveau is bereikt door de toepassing van bijzondere materialen. Juryvoorzitter Beelaerts van Blokland: “De vernieuwende technologie die in dit project wordt toegepast en de uitstraling is van grote waarde voor de gehele bouwsector. Het is zo bijzonder dat je met blote voeten over de houten perrons zou willen lopen.”

In de categorie Integraal Ontwerpen & Bouwen ontving Safire BV met de renovatie van het ministerie van Financiën De Nederlandse Bouwprijs. Dit project is het PPS-project (publiek-private samenwerking) voor de Rijkskantoorgebouwen in Nederland. Beelaerts van Blokland: “Het is een uitstekend voorbeeld van de zogenaamde Design, Build, Finance, Maintain en Operate-benadering. Goede samenwerking tussen partijen heeft geleid tot kostenbesparingen op allerlei terreinen.“ Safire BV ontving ook de meeste stemmen van het publiek, goed voor de Publieksprijs.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: VNU Exhibitions Europe