Werkzaamheden eerste Rotterdamse rivierparken gestart

Rotterdam – Op 7 november 2005 gaven Wim van Sluis, wethouder Economie, Haven en Milieu van de gemeente Rotterdam en Dominic Schrijer, Dagelijk Bestuurslid van de deelgemeente Charlois het officiële startsein voor het ontwikkelen van twee rivierparken in Charlois. Het gaat om stukken openbare ruimte op het oostelijk deel van het Charloisse Hoofd (rondom het ventilatiegebouw van de Maastunnel en de fietser- en voetgangersingang) en de Maashaven Zuidzijde (achter de waterkering op de Brielselaan).

De ontwikkeling van rivierparken vloeit voort uit het zogeheten programma Bestaand Rotterdams Gebied (BRG). Gelijktijdig met de aanleg van Maasvlakte 2 werken rijk, provincie en gemeente samen om de leefbaarheid van Rotterdam en de regio te verbeteren. Dit doen zij door binnen het BRG-programma natuur- en recreatiegebieden te ontwikkelen en het bestaande havengebied beter te benutten.

Rivierparken
Vanaf 2006 moeten er tien wijkparken verrijzen langs de rivier, verspreid over Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Hoek van Holland. De realisatie van de twee rivierparken in Charlois start voortvarend in 2005. Bij locaties voor rivierparken gaat het om verwaarloosde en vaak slecht bereikbare stukken groen of open ruimtes aan de rivier die beter toegankelijk en aantrekkelijker voor bezoekers worden gemaakt.

Charloisse Hoofd
De omgeving rond de tunnelgebouwen op het Charloisse Hoofd wordt voorzien van bankjes en verlichting. Naar verwachting komt over enige tijd het voormalig cruiseschip “de Rotterdam” aan de overkant van de Maashaven te liggen. Om het uitzicht op het water te verbeteren worden daarom struiken verwijderd en vervangen door gazon met narcissen. Verder wordt de skateramp uit het zicht geplaatst en komen er extra parkeerplaatsen.

Maashaven Zuidzijde
Dit tussen bedrijven en de Tarwewijk ingeklemde parkje aan Maashaven Zuidzijde wordt voorzien van nieuwe banken, trappen en een lichtkunstwerk. De aanlooproute over de dijk en de trambaan is al verbeterd en dat maakt de toegang tot het park gemakkelijker en aantrekkelijker.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Havenbedrijf Rotterdam (Port of Rotterdam)