BEURS

Klimaatadaptatie centraal op Infra Relatiedagen 2023

De gezellige beursvloer in Hardenberg foto Infra Relatiedagen/Seijbel Photography

Als eerste provincie in Nederland brengt Overijssel een schip in de vaart dat wordt aangedreven op waterstof. Het schip wordt vanaf 2024 ingezet voor onderhoud en inspectie van de provinciale vaarwegen. Het is één van de vele innovaties op Infra Relatiedagen 2023, die van dinsdag 7 tot en met donderdag 9 februari wordt gehouden in Evenementenhal Hardenberg. Het schip op waterstof wordt besproken op het Overheidspark.

Aan Infra Relatiedagen nemen ruim driehonderd exposanten deel, de organisatie verwacht zo’n twaalfduizend bezoekers. Het hele complex met zeven hallen zit bomvol. Thema dit jaar is klimaatadaptatie. Nieuw deze editie is het grote aantal specials, activiteiten op de beursvloer waar specifieke trends en ontwikkelingen worden uitgelicht. Eén daarvan is het Overheidspark.

‘Het wordt heel bijzonder met die specials,’ zegt Event Marketing Manager Jacqueline Seton van de organisatie. ‘Het Overheidspark is daarvan een mooi voorbeeld. Dit park waar de provincies Overijssel en Drenthe zich presenteren wordt een must-see voor aannemers en overheden. We willen het informele gesprek tussen overheid en aannemers op gang brengen. Op het Overheidspark programmeren we dagelijks vier sessies van een half uur over specifieke onderwerpen. Het waterstof aangedreven schip is daarvan een voorbeeld.’

(De tekst gaat verder na de afbeelding)

Artist impression van het gloednieuwe werkschip dat vaart op waterstof © provincie Overijssel

Het Overheidspark ademt ook de ambiance van een echt park met bomen en picknicktafels. De variatie aan onderwerpen die de revue passeren is groot. Zo vertellen Jan Spoelstra en Louis Fikkert van de provincie Overijssel vanuit hun opdrachtgeversrol wat er dit jaar in de planning staat voor wegen, kunstwerken en vaarwegen. Gerrit Jansen van de provincie Drenthe geeft een presentatie over Innovatie atelier in Noord-Nederland. Andere onderwerpen gaan over klimaatadaptatie, en circulariteit.

Materieelpark van heden en toekomst

De energietransitie staat centraal op het Materieelpark van heden en toekomst. Hiervoor is een speciaal buitenterrein ingericht voor tien opvallende trends en ontwikkelingen. Jacqueline Seton: ‘Elektrificatie is één van de belangrijke trends die we op het park zien. Een mooi voorbeeld hiervan is het Mobiel zonne-energiestation MSS48 van exposant AgriPER. Dit is een mobiel uitklapbaar zonnepanelen station, waarvan de panelen gedurende de dag de zon volgen. Het bedrijf zegt hier zelf over: ‘Deze constructie is essentieel om aanbestedingen te winnen, het verschil te maken op het gebied van verduurzaming en draagt bij aan het groene imago van uw bedrijf’.’

Infra Relatiedagen telt verdeeld over twee hallen ruim zestig exposanten met materieel. Tot het exposantenveld behoren: Wirtgen, Anema, Kemp Groep, PonCat, Timmerman, Wymalen & Hausman, Ahlmann, Tobroco en Geert-Jan de Kok. Jacqueline Seton: ‘De grote trends zijn emissieloos en ombouwen naar emissieloos. Ook de hybride tussenfase is te zien bij exposanten.’

Route Renovatie Civiele Kunstwerken & Smart City

Waar zijn aannemers trots op? Welke projecten springen er wat hen betreft bovenuit? Dwars door de beurs loopt de Route Renovatie Civiele Kunstwerken & Smart City. Jacqueline Seton: ‘Het is een foto expositie, waaraan acht exposanten deelnemen. De foto’s zijn de eyecatchers op hun stand. Wat ons betreft vormen ze de aanleiding voor een gesprek over verantwoordelijkheden. Wie is na twintig jaar verantwoordelijk voor een constructiefout? Hoe zit het met het onderhoud? Wat is de rol van de materiaalleverancier? Waar begint de verantwoordelijkheid voor de één en eindigt die voor de ander? Exposanten die aan de route deelnemen delen hun visie. De route is vooral interessant voor opdrachtgevers en uitvoerende partijen. We zien – en daarom is dat aan de naam van de route toegevoegd – een steeds grotere rol weggelegd voor Smart City toepassingen.’

Het Voortraject

Wat komt er allemaal bij kijken voordat de eerste spade de grond in gaat? Letterlijk nog voordat de beurs open gaat organiseren we Symposium Infra: het Voortraject. Op dit moment zijn nog slechts enkele plaatsen beschikbaar. Dit symposium richt zich specifiek op overheden en aannemers. Jacqueline Seton: ‘Het begint al met de vraag welke informatie over bijvoorbeeld kabels en leidingen beschikbaar is. Met de sessie Hoogwaardige Kadaster geodata bij KLIC & PDOK wordt het spits afgebeten. Daarna wordt gesproken over archeologie, het opsporen van ontplofbare oorlogsresten en de noodzaak van ecologisch onderzoek.

(De tekst gaat verder na de afbeelding)

Nieuwe ontwikkelingen en nieuw materieel © foto Infra Relatiedagen/Seijbel Photography

De Openbare verlichtingstraat

Vorige jaar voorzichtig gestart, nu weer een stuk groter is de Openbare verlichtingstraat.  ‘Duurzaamheid’ en ‘Smart’ zijn twee thema’s waarmee Schréder deelneemt aan de Openbare Verlichtingstraat op Infra Relatiedagen 2023. Marketing Manager Andry Schol van Schréder vertelt: ‘Gemeenten willen letterlijk snel kunnen schakelen naar meer of minder licht, bovendien spelen duurzame lichtoplossingen daarbij een steeds grotere rol.’

Schréder laat zien hoe gemeenten structureel kunnen besparen op energie, ook laat het bedrijf smart-oplossingen zien. Schol: ‘Schréder EXEDRA is een open lichtmanagementsysteem dat super gebruiksvriendelijk is. Het biedt natuurlijk de basisfuncties, zoals een overzichtskaart waar al je masten staan. Groen is goed, in het geval van oranje werkt het armatuur nog maar kan er wellicht een instelling geoptimaliseerd worden. Is een mast rood dan brandt deze niet en is actie vereist.’ Verschillende lichtoplossingen in de straat worden van academisch commentaar voorzien.

Collegetour

Jacqueline Seton: ‘Net als veel andere sectoren speelt personeelskrapte ook de infrasector parten. Daarom hebben we samen met Enginear ‘Bouw je eigen carrière’ de collegetour opgezet. MBO en HBO studenten Infra worden uitgenodigd de beurs te bezoeken. Een route leidt hen langs twintig toonaangevende exposanten. Ze maken op deze manier snel kennis met nieuwe ontwikkelingen. Nog belangrijker vinden we dat we ze enthousiasmeren om voor de sector te kiezen. We zien dat ook als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.’

Mooie gesprekken

Wat maakt Infra Relatiedagen bijzonder? Jacqueline hoeft er niet lang over na te denken. ‘Waar vind je alle innovaties en mooie gesprekken onder één dak geconcentreerd? Waar vind je zoveel materieel bij elkaar? Kort door de bocht: we presenteren zeven hallen vol nieuws, innovaties, producten, diensten en heel veel nieuwe contacten. En dat allemaal binnen de gezelligheid van Hardenberg. Het heet niet voor niets Infra Relatiedagen.’

Bestel je gratis ticket op: www.infrarelatiedagen.nl. Op de website ook meer info over het programma.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie