Sluis Heel. Foto: Rijkswaterstaat

Spoedreparatie Limburgse sluis Heel

Foto: Rijkswaterstaat, nieuwsbericht

Aannemers Mourik en Dynniq zijn deze week begonnen met het herstellen van de zuidelijke sluisdeur van de oostkolk van sluis Heel. Die sluis uit 1972, die in het Lateraalkanaal langs de Maas in de Limburgse gemeente Maasgouw ligt, raakte begin januari beschadigd.

De schade ontstond door een stuk drijfhout dat terechtkwam tussen de deur en de afdichtlijst die tegen het beton zit. Daardoor raakte het draaipunt van de deur beschadigd. Ook het beton heeft schade opgelopen op de plek waaraan het draaipunt is bevestigd.

De aannemerscombinatie heeft de afgelopen weken al voorbereidingen getroffen voor de reparatie. De herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd uit op de wal, vlak bij de sluis. Eerst wordt de sluisdeur gedemonteerd en uitgehesen. De beschadigde draaipunten worden gerepareerd, vervangen en opnieuw afgesteld. Ook wordt de betonconstructie aangepakt en vinden er inspecties plaats aan onder andere het onderdraaipunt dat onder het water zit.

Voorlopig gestremd

Rijkswaterstaat verwacht dat de spoedwerkzaamheden eind februari klaar zullen zijn. Tot die tijd blijft de oostkolk, die sinds het incident niet meer in gebruik is, gestremd. De westkolk blijft gewoon in bedrijf tijdens de werkzaamheden. Scheepvaartverkeer moet rekenen op langere wachttijden of omvaren.

De sluis Heel ligt ten westen van de stuw Linne, die begin vorig jaar tijdens storm Ciara zwaar beschadigd raakte na de aanvaring met twee op drift geraakte duwbakken. Mourik en Dynniq maakten ook al deel uit van de combinatie die deze reparatie voor zijn rekening nam en tegelijkertijd een grote renovatie uitvoerde. Dat werk nam ongeveer negen maanden in beslag.

Foto: Rijkswaterstaat

Lees ook: Defecte stuw Linne na negen maanden weer herstel

Auteur: Redactie Infrasite