OV-chipkaart in november in heel Brabant

De OV-chipkaart kan in Brabant in november ingevoerd worden. Het Brabants openbaar busvervoer is er klaar voor. Dat schrijven Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant en het Dagelijks Bestuur van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) aan de minister van Infrastructuur en Milieu. Zij vragen haar om de strippenkaart in de hele provincie af te schaffen. Als de minister instemt, reist iedereen vanaf november in alle Brabantse bussen met de OV-chipkaart. Om het busgebruik een extra impuls te geven, voeren de provincie en het SRE in juli nieuwe tarieven en speciale reisproducten in voor de OV-chipkaartreizigers.

De Brabantse reiziger kan vanaf de tweede helft van juli, naast de landelijke tarieven en -kortingen, de volgende kortings- en reisproducten laden op de OV-chipkaart:
Dalkorting: Reizigers met een persoonlijke OV-chipkaart kunnen een dalkortingsproduct op hun OV-chipkaart laden. Hiermee reizen zij op werkdagen na 9.00 uur en in het weekend en op nationale feestdagen de hele dag met 40% korting. Het dalkortingsproduct kost € 10 per jaar en is al voordelig als er meer dan 10 keer per jaar in de daluren gereisd wordt. Het dalkortingsproduct is geldig in de hele provincie Noord-Brabant, inclusief de regio Zuidoost-Brabant.

 • Jeugd maandabonnement: Jeugdige reizigers van 12 t/m 18 jaar kunnen een maandabonnement van € 75 op hun persoonlijke OV-chipkaart laden. Hiermee kunnen zij onbeperkt reizen met de bus door de hele provincie Noord-Brabant, inclusief de regio Zuidoost-Brabant. Dit maandabonnement is voordelig voor scholieren die dagelijks een langere afstand (meer dan 25 kilometer) naar school afleggen.

  Daarnaast krijgen jeugdige reizigers van 12 t/m 18 jaar die reizen op saldo, automatisch 34% leeftijdskorting. De leeftijdskorting kan gecombineerd worden met het dalkortingsproduct, waardoor het voordeel buiten de spits voor scholieren oploopt tot 60%. De automatische leeftijdskorting voor de jeugd geldt alleen in de bussen van Arriva en Veolia Transport en niet in de bussen van Hermes in de regio Zuidoost-Brabant.

 • Vanaf de tweede helft van juli zijn deze producten verkrijgbaar bij de verkoop- en informatiepunten in de gehele regio. Deze punten zijn te vinden op www.ov-chipkaart.nl/adresvinder. Reizen met de OV-chipkaart kost 12,6 eurocent per kilometer in de spits met dalurenkorting is dat 7,6 cent per kilometer (nieuwe tarieven per 17 juli, excl. het opstaptarief van € 0,79). Gemiddeld gaat de reiziger hierdoor iets minder betalen voor het openbaar vervoer.

  Besluit minister na de zomer

  Naar verwachting besluit de minister na de zomer of de strippenkaart, het (ster)abonnement en het Dalurendagkaartje in Brabant afgeschaft mogen worden. Dan start ook de communicatiecampagne naar de reizigers. Tot november blijven de ‘oude’ vervoersbewijzen gewoon nog verkrijgbaar en geldig.

  Voor meer informatie voor de tarieven in Zuidoost-Brabant kijk op www.hermes.nl.

  Voor meer informatie over de tarieven in de provincie Noord-Brabant kijk op www.brabant.nl/ovchipkaart.

  Auteur: Redactie Infrasite

  Bron: Provincie Noord-Brabant