HSA bestelt lease-treinen voor HSL bij Angel Trains

Utrecht – High Speed Alliance (HSA) heeft vandaag met de Britse firma Angel Trains een contract getekend voor de huur van 12 locomotieven voor reizigersvervoer op de HSL-Zuid. Daarmee kan de HSL-Zuid in de loop van 2007 in gebruik worden genomen

Als de toelating en certificering van deze locomotieven door de Staat voorspoedig verloopt, evenals de testen met het ERTMS-veiligheidssysteem, dan kan HSA in juli starten met reizigersvervoer op de HSL-Zuid. Om de reizigers te kunnen vervoeren op de HSL, zullen moderne intercity rijtuigen van NS Reizigers worden gehuurd. De rijtijdwinst tussen Schiphol en Rotterdam zal 20 minuten bedragen en nog eens 20 minuten tussen Rotterdam en Breda/België. Op beide trajecten bijna een halvering van de reistijd.

De treinen zullen worden ingezet tussen Amsterdam en Breda en indien toelating geregeld is en overeenstemming met de NMBS wordt bereikt, tussen Amsterdam en Brussel. De lease termijn is voor minimaal 2 jaar afgesproken.

De oorspronkelijke planning om te starten op de HSL op 1 april kan niet worden gehaald. Over de oorzaak van de vertraging verschillen HSA en de Staat van mening. Daarom zal binnenkort in lijn met het contract een ‘bindend adviesprocedure’ worden gestart tussen HSA en de Staat.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Persbericht Nederlandse Spoorwegen