Proeftuin Omgevingswet leidt tot doorbraak in gebiedsontwikkeling Goirle

Foto: Ivo Ketelaar

De bestuurders in de proeftuin Omgevingswet in Goirle hebben overeenstemming bereikt over de gebiedsontwikkeling Fokmast-Regte Heide in Goirle. In het gebied spelen meerdere vraagstukken, ambities en belangen die lang onverenigbaar leken. Medio 2017 werd het gebied aangewezen als eerste proeftuin Omgevingswet in Nederland. Initiatiefnemers, gemeente, provincie, waterschappen en Brabant Water sloegen de handen ineen om, uitgaand van de nieuwe Omgevingswet die naar verwachting in 2021 in werking treedt, oplossingen te vinden.

Het gebied Fokmast/Regte Heide, ten zuidwesten van de kern Goirle, kent diverse functies op gebied van recreatie, bedrijvigheid (manege, puinsorteerinstallatie) en natuur (Natura 2000 gebied Regte Heide en natte natuurparel Poppelsche Leij). Elke belanghebbende heeft zijn eigen ambities in het gebied, zoals een uitbreiding van de puinsorteerinstallatie en de gemeentewerf, een verplaatsing van de manege, de aanleg van recreatieve fiets- en wandelroutes, ruimte voor water en natuur en het verbeteren van de verkeersveiligheid. Binnen bestaande normen en regelgeving bleken de ambities en maatschappelijke belangen tot nu toe niet verenigbaar.

Eén overheid

Wethouder Bert Schellekens van de gemeente Goirle: ‘Ik ben er trots op dat alle partijen bereid zijn geweest om elkaar de ruimte te gunnen die nodig was om deze doorbraak te realiseren. We hebben nog veel stappen te zetten, maar ik heb er alle vertrouwen in dat hiermee de weg naar een duurzame oplossing voor het gebied in het verschiet ligt.’ Gedeputeerde Erik van Merrienboer van de provincie Noord-Brabant: ‘Ik ben blij met een geslaagde botsproef van de nieuwe Omgevingswet. Oplossingen waren niet vanzelfsprekend, maar de werkwijze met de Omgevingswet helpt om maatwerk toe te passen, de initiatieven centraal te zetten en als één overheid op te treden. Ik ben ervan overtuigd dat deze werkwijze de toekomst heeft voor nog veel meer maatschappelijke vraagstukken in Brabant.’

Oplossingsrichtingen

De afgelopen periode zijn in diverse stakeholderbijeenkomsten en werkateliers scenario’s ontwikkeld en onderzocht. Dit heeft ertoe geleid dat er nu bestuurlijke overeenstemming is over uitbreiding van de puinsorteerinstallatie, de positionering van de gemeentewerf en verplaatsing van de manege. Voor de golfbaan wordt een plan van aanpak opgesteld, met als uitgangspunt dat de golfbaan op de huidige locatie blijft en dat de waterhuishouding verbeterd wordt. Daarnaast wordt verder onderzoek gedaan naar ingrepen in de flank van de Regte Heide. Ook onderzoeken de partijen of twee hondenclubs een locatie kunnen krijgen in het gebied. Nog niet alle vraagstukken zijn opgelost en de plannen vragen verdere uitwerking. Met deze uitgangspunten ligt er een goede basis om met de betrokkenen verder te praten over het plan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Provincie Noord-Brabant