Amsterdam investeert 16 mln extra in stadsparken

Foto: Ivo Ketelaar

16 miljoen extra om stadsparken klaar te maken voor nieuwe inwoners

Amsterdam krijgt er jaarlijks 12.000 inwoners bij. Al deze mensen moeten ergens wonen, maar ook een plek hebben om te bewegen, elkaar te ontmoeten en te ontspannen. En waar doen we dat allemaal? Juist. Het park.

Op een aantal plekken in de stad worden veel nieuwe woningen gebouwd. Daardoor worden de parken in deze buurten in de toekomst ook meer gebruikt dan voorheen. Vooral het Noorderpark, Sloterpark, Rembrandtpark, Groot Westerpark, Gaasperpark en het Martin Luther Kingpark krijgen er door de bouw van nieuwe woningen meer bezoekers bij. Het college speelt hierop in en trekt € 16 miljoen extra uit om deze parken klaar te maken voor de toekomst. Eerder dit jaar werd al € 32,5 miljoen in 12 stadsparken geïnvesteerd.

Wat gaat er gebeuren?

  • Noorderpark
    Het park krijgt een speelveld, sportroutes, kluisjes, horecavoorziening en buurtentrees. Er wordt een activiteiten-evenemententerrein ingericht in aansluiting op de entree van het metrostation Noorderpark. Ook wordt de verbinding naar de nieuwe wijk Elzenhagen Zuid aangelegd en komt er een speelbos van natuurlijke en duurzame materialen.
  • Sloterpark
    In het Sloterpark wordt de bodem verbeterd, zodat het park beter gebruikt kan worden en bomen beter wortelen. Ook worden nieuwe bomen toegevoegd. Het Watersporteiland wordt gerenoveerd, heringericht en verbonden met het park. In het park komen ligweides, steigers, een speeltuin en verbeterde zitplekken langs het water.
  • Rembrandtpark
    De groene openbare ruimte rondom de toekomstige Stadsboerderij wordt opgeknapt. Ook worden de toegangen naar het Rembrandtpark aantrekkelijker en veiliger gemaakt, en de verbinding met het Vondelpark verder versterkt.
  • Groot Westerpark
    Door de ontwikkeling van Haven-Stad komen er op termijn 40.000 tot 70.000 woningen bij in het deel van de stad waar het Westerpark aan grenst. Er wordt een ontwikkelingsstrategie gemaakt om een deel van het park toegankelijker en mooier te maken, met onder andere paden en bankjes.
  • Gaasperpark
    Bij het Gaasperpark worden de paden verbeterd en er komt een duidelijke hoofdroute (rondje Gaasperplas), naast de huidige wandelpaden. De hoofdentree bij de metrohalte wordt verbeterd en er wordt gekeken naar de mogelijkheden voor een nieuw stadsstrand.
  • Martin Luther Kingpark
    Het Martin Luther Kingpark is nu vooral bekend als de plek van De Parade, maar niet goed ingericht voor gebruik door (toekomstige) buurtbewoners. Daarom worden er verbeteringen doorgevoerd met betrekking tot de beplanting, de helling en trap aan de kant van de Rivierenbuurt, de fiets- en wandelpaden, worden de bomenlanen hersteld en het ecolint versterkt. Ook wordt het park van alle kanten beter toegankelijk.

2020
De werkzaamheden starten volgend jaar. In 2020 zijn de verbeteringen in de zes stadsparken zichtbaar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Gemeente Amsterdam