Openbare ruimte Ligne in Sittard-Geleen officieel geopend

Foto: Ivo Ketelaar

De openbare ruimte van Ligne is zaterdag 25 augustus feestelijk geopend. Burgemeester Sjraar Cox verrichte samen met vertegenwoordigers van Zuyd Hogeschool, Bouwontwikkeling Jongen en Waterschap Limburg de openingshandeling. Op de zes-sprong, die het nieuwe complex met de historische binnenstad verbindt, werd Ligne tijdens een theater act letterlijk en figuurlijk ‘verknoopt’ met Sittard.

De afronding van de openbare ruimte heeft één jaar geduurd. Belangrijke bouwwerkzaamheden betroffen de ontkluizing van de Keutelbeek, de aanleg van de zes-sprong, het verbeteren van het schootsveld ter hoogte van de Begijnenhofwal en de afronding van het Ligneplein. Met de afronding van de openbare ruimte is de verbinding tussen het Ligne-gebouw en de historische binnenstad van Sittard helemaal afgerond.

Ontkluizing Keutelbeek

Eén van de meest ingrijpende onderdelen van het bouwproces was de ontkluizing van de Keutelbeek die over een lengte van 206 meter is opengemaakt. Een talud is aangelegd en grote stenen zijn aangebracht in de beek. Hierdoor heeft de beek een natuurlijke uitstraling gekregen. De aanleg van de Keutelbeek draagt zo bij aan het historische karakter van de binnenstad en levert tegelijkertijd een belangrijke bijdrage bij de bestrijding van de verandering van het klimaat. Met het openmaken van de beek is het mogelijk meer regenwater op te vangen tijdens zware regenbuien. Hemelwater van de nieuwe gebouwen en openbare ruimte wordt via spuwers op de Keutelbeek geloosd. Ook zorgt de beek voor verkoeling tijdens warme zomerdagen. Verder draagt de huidige inrichting bij aan het verbeteren van de biodiversiteit van de Keutelbeek.

Plein Ligne

Een ander belangrijk onderdeel van de openbare ruimte is de afronding van het Ligneplein. Een groot terras langs de Keutelbeek biedt studenten en bezoekers van de bibliotheek, het museum, het filmhuis en winkels een mooie blik op de stadsomwalling van Sittard. Drie boombanken sieren het plein en met de aanleg van de brug is het voor inwoners nog eenvoudiger Ligne te bereiken. Het plein wordt verlicht door speciaal ontwikkelde LED-verlichting. Deze verlichting vormt een kralendeken boven het plein. De lichtkralen zijn van kunststof en hebben onregelmatig geslepen vlakken. Overdag reflecteren de kralen diverse kleuren en ’s avonds kan elke mogelijke lichtkleur worden ingesteld ter belichting van het plein.

Zes-sprong

Op de overgang van de duikerbrug aan de Deken Tijssenstraat naar het Jutta van Ravensbergpad is een zes-sprong aangelegd. Het plein verbindt de oude binnenstad met het gebouw en de noordelijke schootsvelden. Daarbij zorgt de inrichting van het plein ervoor dat sneller op- en afgebouwd kan worden bij evenementen. Vrachtwagens kunnen eenvoudiger het evenemententerrein op- en afrijden. Komend najaar worden 28 stalen boombakken op de zes-sprong geplaatst.

Bouwproces

De bouw is binnen de planning en in hoge kwaliteit uitgevoerd. Totaal is rondom Ligne meer dan 30.000 m² openbare ruimte aangelegd. Het totale ontwikkel- en investeringsvolume betrof ruim negen miljoen euro. Het ontkluizen van de Keutelbeek en de aanleg van de bruggen en schootsvelden is tot stand gekomen met bijdragen van Bouwontwikkeling Jongen en het Waterschap Limburg. In de komende maanden vinden nog diverse nazorg-werkzaamheden plaats. Zo blijven in de schootsvelden de nieuwe, versterkte grasvelden voorlopig nog omheind. Op die manier kan het pas ingezaaide gras goed groeien. De terreininrichting van de zes-sprong wordt, met de plaatsing van de boombakken, na het Oktoberfeest afgerond.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Gemeente Sittard-Geleen