Wijk Muggenburg in Schagen krijgt LED-straatverlichting

In de begroting 2017 leggen burgemeester en wethouders in Schagen de focus op duurzaamheid en het openbaar gebied. LED-straatverlichting is duurzaam, want zuinig in energiegebruik.

Wethouder Sigge van der Veek voegt meteen de daad bij het woord en ontsteekt op dinsdag 11 oktober om 20.00 uur nieuwe lampen in de straatlantaarns van de wijk Muggenburg in Schagen.

Voor duurzaamheid en openbaar gebied is in het komende jaar geld beschikbaar. Nadere uitleg is gegeven in de begroting. Onderdeel van deze plannen is een bijzonder initiatief om de hele gemeente te voorzien van duurzame Ledverlichting. Deze investering gaat zichzelf op termijn helemaal terugverdienen.

De eerste ledverlichting komt in Muggenburg. Hier staan 260 straatlantaarns, die van nieuwe lampen worden voorzien. De nieuwe lampen geven een warm wit licht. Dat is minder geel dan voorheen. Dankzij het witte heldere licht kun je bijvoorbeeld de kleuren beter onderscheiden. De nieuwe ledlampen zijn ook veel energiezuiniger dan de oude. De vervanging van de lampen gebeurt met reden het eerst in Muggenburg: de huidige lampen en hun ombouw (armaturen) zijn hier helemaal verouderd.

Zien

In de wijk is straks te zien hoe de nieuwe verlichting er uitziet. Er worden op 11 oktober eerst zes armaturen vervangen op de hoek Van der Benstraat/Verzetlaan/Menno Poldervaartstraat. Nadat de wethouder dit licht heeft aangezet, kan iedereen komen kijken hoe de verlichting in de hele wijk gaat worden. Er komen drie soorten ledverlichting: voor rustige woonwijkstraten, voor ontsluitingswegen en de wijkontsluitingsweg.

Muggenburg is de eerste wijk die nieuwe straatverlichting krijgt. De lantaarnpalen zelf worden overigens niet vervangen, die kunnen nog wel even mee.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Gemeente Schagen