Gemeente Huizen volledig over op led-verlichting

Primeur in Nederland

Huizen heeft de afgelopen maanden ruim 8600 traditionele lichtbronnen vervangen. De Noord-Hollandse gemeente heeft hiermee een primeur in handen: het is de eerste gemeente die elke straatlantaarn heeft voorzien van duurzame led-verlichting. Dit project is onderdeel van ‘Huizen Klimaatbewust’, de Huizer kapstok voor alle duurzame activiteiten in de komende jaren.

9535 energiezuinige lampen
Veel Nederlandse gemeenten werken aan het verduurzamen van straatverlichting. De gemeente Huizen heeft ervoor gekozen om daarin voorop te lopen. Bij een eerdere vervangingsronde werden al ruim duizend lichtbronnen vervangen waardoor het totaal komt op 9535. De beheerder van de Openbare verlichting in de gemeente is Thomas Wittekamp: “We zijn er trots op dat we als eerste gemeente ‘verLED’ zijn. De nieuwe led-lampen gaan veel langer mee. En het beheren en onderhouden van led-straatverlichting is efficiënter en daarmee goedkoper. Door deze dubbele besparing verwachten we onze investering in de retrofitlampen binnen zeven jaar terug te verdienen. Ook is er minder kans op uitval van straatverlichting, zodat Huizen altijd goed verlicht is. Er is de afgelopen maanden hard gewerkt, in goede samenwerking met leverancier Saled LED verlichting en installateur Pilkes Infra.”

Huizen Klimaatbewust
Het college van burgemeester en wethouders heeft in het voorjaar van 2015 ingestemd met een ambitieus doel: een klimaatneutraal Huizen in 2050. Dat is de stip aan de horizon van de gemeente. Alle activiteiten die bijdragen aan het klimaatbeleid, vallen onder ‘Huizen Klimaatbewust’. Wethouder Gerrit Pas licht toe: “Als gemeente proberen we het goede milieuvoorbeeld te geven. We hebben concrete maatregelen vastgesteld voor de komende vijf jaar. Onderdeel daarvan is de lange termijn besparing op onze verlichtingskosten. Daarnaast gaan we in Huizen voor duurzame energieopwekking. En het klimaatbestendig maken van wijken en buurten. Bijvoorbeeld door te zorgen voor voldoende waterafvoer en een groene, natuurvriendelijke inrichting van parken en tuinen. Kortom; in het programma is aandacht voor de oorzaken én de gevolgen van de klimaatverandering.”

Website als verzamelplaats
De website huizenklimaatbewust.nl is de (alsmaar) groeiende verzamelplaats van klimaatbewuste initiatieven. Er zijn vier centrale thema’s: energiezuinig, klimaatbestendig, de overgang ‘Van Afval Naar Grondstof’ en ‘groen’.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Gemeente Huizen