Interview met Arthur Klink, IGOV, over lezing Visie op OVL in 2030

Foto: R. van Bochove



Interview met Arthur Klink, IGOV

Tijdens de Dag van de Openbare Ruimte 2013 op 9 en 10 oktober organiseert het IGOV Innovatie Platform op 9 oktober een lezing over Visie op OVL in 2030 met als thema Beheerder van de toekomst; De beheerder in relatie tot openbare ruimte en de gebruiker.

1. Veel gemeenten bezuinigen. Wat zijn de belemmeringen en de kansen hierin voor de ontwikkeling van de rol van openbare verlichting in de openbare ruimte?

De bezuinigingen zijn in eerste instantie niet goed voor de kwaliteit op langere termijn maar beheerders en marktpartijen zullen nog creatiever worden in het vinden van slimme oplossingen en vaker de samenwerking opzoeken tussen gemeenten onderling maar ook met de markt.

2. Ligt bij het ontwerpen van toekomstige OVL-systemen de nadruk op de beheerder of op de gebruiker of juist op een samenspel tussen die twee?

Led systemen laten zich veel beter regelen waardoor het bieden van licht op maat dichterbij komt. De gebruiker komt steeds meer centraal te staan en kan ook beter bediend worden. Uiteindelijk zijn zowel beheerder als gebruiker daarbij gebaat.

3. In hoeverre zijn de belangen van OVL beheerders en gebruikers te verenigen? Werken ze samen aan projecten?

Openbare verlichting is in beginsel een stedelijke basis voorziening die alleen efficiënt en effectief kan zijn bij een professionele aanpak. Er is zeer zeker een gezamenlijk belang en samenwerking in projecten is goed en wenselijk maar moet een duidelijk stedelijk OVL beleid zijn en projectmatige locale oplossingen moeten gevonden worden binnen het stedelijk kader zodat er een duidelijke samenhang herkenbaar blijft en geen lappendeken van verschillende licht kwaliteiten ontstaat.

4. In hoeverre komen de belangen van de beheerder van OVL en de gebruiker van Openbare Ruimte overeen?

Openbare verlichting draagt naast verkeersveiligheid bij aan sociale veiligheid en leefbaarheid. Daarnaast wordt het uit gemeenschappelijke middelen betaald. De OVL beheerder zijn/haar belang is dat de OVL de gewenste kwaliteit tegen de juiste prijs heeft. De gebruiker van de openbare ruimte ervaart deze kwaliteit beter naarmate deze goed is afgestemd op zijn/haar behoefte

5. Hoe belangrijk wordt de gebruiker van openbare ruimte en OVL in de toekomst?

De invloed van de gebruiker groeit. Het is voor de OVL beheerder zaak om de gebruiker te kunnen identificeren. "de gebruiker" zal de ene keer een geheel ander gezicht hebben dan de andere keer. De uitdaging is om bij alle verschillende omstandigheden de juist oplossing te vinden zonder de rode draad te verliezen.

Meer informatie en aanmelden lezing

Lezing Visie op OVL in 2030 met als thema Beheerder van de toekomst; De beheerder in relatie tot openbare ruimte en de gebruiker

Datum lezing

9 oktober 2013

Plaats

Dag van de Openbare Ruimte 2013

Datum beurs

9 en 10 oktober 2013

Links

IGOV

IGOV Innovatie Platform

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Chequita Ketelaar-Damen, Hoofdredacteur Infrasite

Interview met Arthur Klink, IGOV, over lezing Visie op OVL in 2030 | Infrasite