Eerste Gemeentelijke Barometer Fysieke Leefomgeving gepresenteerd

Foto: Ivo Ketelaar

Gemeenten vinden de stagnatie van de woningmarkt en de slechte doorstroming op dit moment het grootste probleem in de fysieke leefomgeving. Toch kan het Woonakkoord als middel om de woningmarkt uit het slop te trekken op weinig steun rekenen. Maatregelen als de verhuurdersheffing zijn ook zeer impopulair. Dat blijkt uit de Barometer Fysieke Leefomgeving die advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vandaag in Zwolle hebben gepresenteerd. Minister Stef Blok nam het eerste exemplaar in ontvangst.

Tijdelijk probleem

Ondanks de verliezen op grond zijn gemeenten hoopvol gestemd. Ze zien de stagnatie van de woningmarkt als een tijdelijk probleem. Daarom zijn ze terughoudend in het (tijdelijk) herbestemmen van gronden. Om beweging te krijgen in de woningmarkt, zoeken gemeenten vooral samenwerking met andere partijen. “Gemeenten laten zich niet ontmoedigen door de stagnerende woningmarkt en zoeken naar creatieve oplossingen om de markt weer los te trekken”, aldus VNG-directeur Kees Jan de Vet. “Dat doen ze bijvoorbeeld door inwoners meer mogelijkheden te geven om te bouwen en hen meer zeggenschap te geven over de publieke ruimte.”

Bezuinigingen

Ook voor de fysieke leefomgeving zoeken gemeenten naarstig naar mogelijkheden om minder geld uit te geven zonder te veel concessies te doen aan de kwaliteit en leefbaarheid. Daarom wordt vooral extra inspanning gevraagd van inwoners en ondernemers. Veel gemeenten sluiten bovendien kwaliteitsverlaging van bijvoorbeeld openbare ruimte en riolering niet uit. Een groter risico op schade door wateroverlast wordt geaccepteerd. Om geld in het laatje te krijgen zoeken gemeenten de oplossing in verkoop van vastgoed, ondanks het feit dat het een moeilijke markt is.

Gemeenteraadsverkiezingen

Marije Hulshof (directeur Stad, Omgeving en Strategie bij Royal HaskoningDHV): “Vanuit onze adviespraktijk weten we dat gemeenten staan voor grote vraagstukken in de fysieke leefomgeving. Met deze barometer willen we hen hierin gefundeerde ondersteuning bieden. Tevens is het erg waardevol om te leren van elkaars ervaringen.”

Over de Barometer Fysieke Leefomgeving

De Barometer Fysieke Leefomgeving is een initiatief van Royal HaskoningDHV en de VNG. Het belangrijkste thema van deze eerste editie was ‘bouwen en wonen’. Het is de eerste keer dat zo’n breed onderzoek is gehouden onder bestuurders en ambtenaren met een portefeuille op de terreinen ruimtelijke ontwikkeling, stedelijk beheer / beheer openbare ruimte, milieu en duurzaamheid, woonbeleid, vastgoedbeheer, bouw, verkeer en vervoer. Aan het onderzoek deden 370 respondenten mee uit 215 gemeenten, waaronder meer dan 125 bestuurders.

Het uitgebreide onderzoeksrapport met alle resultaten is beschikbaar via: www.royalhaskoningdhv.com/barometer.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Royal HaskoningDHV