DEME: bijkomend order in VAE van 78 mln euro

Uitbreiding contract Abu Dhabi betekent meer dan verdubbeling van initieel project voor Dredging International

Zwijndrecht, België – Het Antwerps bedrijf Dredging International (DEME-Groep) heeft zopas een uitbreiding bekomen op het werk van Al Raha Beach in Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten). Hierdoor wordt in één klap een bestaand contract voor landwinning meer dan verdubbeld tot een totale waarde van € 110 miljoen. De waarde van het bijkomend contract bedraagt € 78 miljoen en zal werk verzekeren voor de volgende 14 maanden.

Met dit belangrijk nieuwe contract versterkt Dredging International zijn reputatie als één van de grote exporterende bedrijven van België. Het bedrijf is onderdeel van de bagger- en milieugroep DEME, actief op de vijf continenten. Met de contractuitbreiding in Abu Dhabi neemt de orderportefeuille van de Antwerpse groep toe tot meer dan € 1,6 miljard, waarvan 80 procent wordt gerealiseerd buiten België.

Het project Al Raha Beach beoogt het opspuiten van zo’n 450 ha nieuw land langs de waterkant. Hierop willen vastgoed ontwikkelaars in de volgende jaren een luxueus complex optrekken van hotels, winkelgalerijen, waterrecreatie, promenades en jachthavens, exclusieve villas, flatgebouwen en kantoorruimte. Uiteindelijk moet hier een nieuwe stad verschijnen met acht verschillende ‘buurten’, waar 120.000 inwoners werk en woning zullen vinden. Deze nieuwe stad, die zich zal uitstrekken over 9 km waterkant en eilandjes, ligt bij het binnenkomen van Abu Dhabi vanuit Dubai, dicht bij de internationale luchthaven.

Na internationale mededinging waar acht grote aannemers op intekenden, bekwam Dredging International de opdracht voor het uitvoeren van een eerste fase van dit enorme project. Die werken begonnen in maart 2006, en sloegen op het baggeren en opspuiten van 10 miljoen m³. Die eerste fase is thans voor 90 procent beëindigd, vroeger dan gepland, tot grote tevredenheid van de klant, zoals blijkt uit bijgaand recentelijk verschenen lokaal persbericht.

De contractuitbreiding werd thans op genegotieerde basis eveneens aan Dredging International toegewezen. In deze tweede fase van Al Raha Beach moet er nog eens 15 miljoen m³ worden opgespoten, wat inderdaad de omvang van het oorspronkelijke project meer dan verdubbelt. De werken worden uitgevoerd voor Aldar Properties, een beursgenoteerd bedrijf voor het ontwikkelen van vastgoed waarin de overheid van Abu Dhabi voor 30 procent participeert. Dredging International laat het Al Raha Beach contract uitvoeren door Qatar Dredging Company (QDC), een partnership van Dredging International met United Development Company (UDC) en de staat Qatar.

De baggerwerken voor deze tweede fase zijn al meteen begonnen. In de afgelopen dagen is in Abu Dhabi de ‘Vlaanderen 20’ aangekomen, een sleephopperzuiger die er tot eind volgend jaar aan de slag zal blijven. Deze hopper voegt zich bij de zware cutterzuiger Al Mahaar van QDC en enkele kleinere vaartuigen. De vaarafstand tussen de zone waar zand gewonnen wordt en het terrein voor de landwinning (westelijke kant) ligt tussen 2-3 km en zo’n 5 km, een korte afstand die toelaat om economisch te werken.

Over Dredging International
Dredging International is één van de belangrijkste werkmaatschappijen van de Antwerpse DEME Groep (‘Dredging, Environmental and Marine Engineering’). Deze groep kan terugkijken op 150 jaar ervaring, en voert werken uit op de vijf werelddelen. DEME verwacht dat de groepsomzet in 2006 zal oplopen tot € 1 miljard, waarvan 80 procent gerealiseerd wordt buiten België. Daarmee is DEME één van de belangrijkste exporterende bedrijven van België, met een sterke aanwezigheid in het verre buitenland. Bij DEME werken 3000 man. Het bedrijf heeft één van de modernste vloten van de sector, met 75 grote baggervaartuigen.