FNV: Bouwtoezicht moet publieke taak blijven met voldoende budget

Foto: Ivo Ketelaar

Toezicht op de bouw moet de verantwoordelijkheid blijven van het gemeentelijk bouw- en woningtoezicht. De rijksoverheid moet daar voldoende geld voor ter beschikking stellen. Dat schrijft FNV-voorzitter Gijs van Dijk in een open brief aan minister Blok voor Wonen en Rijksdienst. Het gaat de FNV om de veiligheid, niet alleen van de consument en bewoner, maar ook die van bouwvakkers en hulpdiensten zoals de brandweer.

De minister heeft donderdagmorgen 29 september 2016 een rondetafelgesprek met de Vaste Kamercommissie en een aantal organisaties uit de bouwwereld over zijn plannen om het bouwtoezicht te privatiseren met de wet Kwaliteitsborging voor het bouwen.

‘De overheid moet haar verantwoordelijkheid voor een veilige leefomgeving niet overlaten aan de markt. De Nederlandse burger is daarmee niet gediend’, schrijft Van Dijk.

Gemeenten krijgen steeds minder budget van de rijksoverheid. Voorheen controleerde bouw- en woningtoezicht bouwtekeningen voorafgaand aan de bouw. Tijdens de bouw controleerde de gemeente op de bouwplaats. Dat laatste gebeurt door geldgebrek steeds minder. De minister stelt nu dat het daarom beter is om het bouwtoezicht te privatiseren. Dat vindt de FNV geen goed idee.

Investeren
‘Het echte probleem gaat er natuurlijk aan vooraf’, zegt Van Dijk. ‘Namelijk, waarom willen wij als samenleving niet meer investeren in goed toezicht op de bouw? Publieke veiligheid moet in publieke handen zijn, vindt de FNV. Laat je dit aan de markt over, dan ontstaan financiële afhankelijkheidsrelaties tussen bouwers en controleurs. Het gevaar is dat ze, misschien nog niet eens zo bewust, dingen door de vingers gaan zien. Of dat ze winst boven veiligheid stellen. Recente problemen bij pilots op bouwprojecten in Den Haag en Amsterdam doen het ergste vrezen. En Italiaanse toestanden, die moeten we hier niet willen.’

Particuliere onderzoeksbureaus blijken niet opgewassen tegen hun taak, bouwers leunen teveel op de controleurs en nemen zelf veel te weinig verantwoordelijkheid voor veiligheid en deugdelijke constructies. In een aantal gevallen is de bouw acuut stilgelegd toen alsnog controleurs van de gemeente poolshoogte kwamen nemen.

Meldpunt
De Inspectie SZW meldde kort geleden dat het aantal ernstige ongevallen in de bouw de eerste helft van 2016 met 14% steeg, het aantal dodelijke ongevallen zelfs met 56% in vergelijking met het eerste half jaar van 2015. De FNV vindt het steeds hogere aantal ernstige en fatale ongevallen in de bouw onacceptabel en neemt de situatie zeer serieus. De bond startte daarom een grote veiligheidscampagne voor de bouw. Juist deze week opende de FNV het meldpunt Veiligheid in de Bouw. Bij het meldpunt kunnen bouwvakkers, desnoods anoniem, gevaarlijke situaties op bouwplaatsen melden. FNV Bouw volgt deze meldingen op, waar nodig in samenwerking met de Inspectie SZW.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: FNV