Gotcha: installatie 41 nieuwe generatie monitoringsystemen door ProRail

veiligheid op het spoorwegnetwerk verder te verhogen

Lloyd’s Register, gespecialiseerde rail consultancy, en de Nederlandse spoorweg-infrastructuurmanager ProRail hebben een contract getekend met het doel de veiligheid op het spoorwegnetwerk verder te verhogen. Als uitkomst van een Europese aanbestedingsprocedure zullen in het zogenaamde “Quo Vadis project” 41 bestaande monitoringsystemen in Nederland worden vervangen door het nieuwe, derde generatie Gotcha-systeem, waarmee de conditie van passerende treinen in real-time gemeten kan worden.

Gotcha Monitoring Systems® (Gotcha) is een modulair meetplatform, geïnstalleerd in de spoorbaan, dat de kwaliteit van verscheidene aspecten van passerende treinen meet. Door de succesvolle praktische toepassing in een groot aantal landen heeft Gotcha zich bewezen als de meest geavanceerde oplossing voor “wayside-monitoring” van treinen. Daarmee is Gotcha marktleider in de Europese spoorwegmarkt. Gotcha levert managementinformatie waarmee aanzienlijke besparingen bij het onderhoud van de infrastructuur en van het materieel mogelijk worden gemaakt.

ProRail is verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van het spoorwegnetwerk in Nederland en hanteert programma’s voor controle op het gebruik van het spoor, voor conditiebewaking en voor onderhoudsplanning om het netwerk in optimale vorm te houden. Gotcha zal actuele informatie leveren wat betreft asbelasting, belading, wielkwaliteit en de rijsnelheid van de treinen. Dit modulaire en uitbreidbare meetplatform kan tevens gebruikt worden voor het bewaken van onder meer de conditie en de afstelling van stroomafnemers, de conditie van wielaslagers en voor het meten van geluidsemissies van passerende treinen.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Ricardo Rail