Rijkswaterstaat start weer met droogteberichtberichtgeving

Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling

De kans op lage afvoeren is voor de Rijn in het komende voorjaar en zomer groter dan normaal. Voor de Maas is de situatie normaal. Voor de neerslag worden waarden rond of iets beneden de normale waarden voor het voorjaar verwacht. De temperatuur is in de experimentele verwachting voor de komende drie maanden een half tot één graad boven de normale waarden.

Jaarlijks start op 1 april het ‘droogteseizoen’. Vanaf dat moment houden Rijkswaterstaat en de Unie van Waterschappen de vinger aan de pols met betrekking tot eventuele watertekort- en/of warmteproblemen (met onder andere effecten op de waterkwaliteit). Om betrokkenen binnen en buiten het ministerie te informeren over de actuele situatie verschijnen er regelmatig ‘droogteberichten’.

Elke twee weken
In het eerste droogtebericht van het seizoen wordt traditioneel een indicatie gegeven van de kans op eventuele watertekorten en/of warmteproblemen in de zomer. Tegen de tijd dat het wat warmer en droger wordt (april/mei), verschijnt elke twee weken een droogtebericht. Indien nodig wordt de verschijningsfrequentie nog verder opgevoerd.

Zolang er kans is op watertekorten/ of warmteproblemen, worden de berichten verspreid, meestal tot medio september.

Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling
De droogteberichten worden opgesteld door de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW). De commissie maakt bij watertekorten een verdeling van het beschikbare rijkswater onder sectoren die daarvan afhankelijk zijn. Voorbeelden van deze sectoren zijn de land- en tuinbouwsector, de scheepvaartsector en natuurbeheer.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Rijkswaterstaat Waterdienst

Rijkswaterstaat start weer met droogteberichtberichtgeving | Infrasite