Kribben Waalbochten ten oosten van Nijmegen niet verlaagd

omdat Waalverbreding bij Nijmegen robuuster wordt uitgevoerd

Staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu heeft maandag 21 februari 2011 zijn definitieve goedkeuring gegeven voor het terugleggen van de dijk en het aanleggen van een nevengeul bij Lent. Hierdoor is de kribverlaging in de Waalbochten niet meer nodig.

Kribverlaging van 4 naar 3 maatregelen
Kribverlaging in de Waal bestond tot voor kort uit vier maatregelen:

  • kribverlaging Beneden-Waal
  • kribverlaging Midden-Waal
  • kribverlaging Fort Sint Andries
  • kribverlaging Waalbochten

De kribben ten oosten van Nijmegen, de Waalbochten (rkm 867,3 – 886,8), worden nu echter niet verlaagd door meer waterstanddaling bij het Ruimte voor de Rivier project in Lent.

Ingwer De Boer, programmadirecteur Ruimte voor de Rivier: “Kribverlaging Waalbochten is niet meer nodig, omdat de Waalverbreding bij Nijmegen robuuster wordt uitgevoerd. Dat betekent dat we er nu 7 tot 8 centimeter meer water kwijt kunnen.”

Aankomende zomer volgende fase
De overige drie maatregelen gaan gewoon door. Na de pilot, de verlaging van 70 kribben tussen Nijmegen en Druten in 2009, gaan we aankomende zomer van start met de volgende fase.

Rijkswaterstaat verlaagt de kribben tussen Gorinchem en Nijmegen om het rivierwater meer ruimte te geven. Karin van Andel, omgevingsmanager van Rijkswaterstaat, vertelt dat het werk in drie fasen gebeurt. “Zeventig kribben zijn al verlaagd. De eerste ervaringen met voorbereiding en uitvoering zijn gebruikt om de volgende fase in gang te zetten. Zomer 2011 start de tweede fase met verlaging van zo’n honderdtwintig kribben tussen Nijmegen en Tiel.”

Monitoring
Wij houden rekening met onze omgeving. Daarom wordt het project kribverlaging tot het eind van de looptijd gevolgd en effecten gemeten.

Achtergrondinformatie (verzorgd door de redactie van Infrasite)
Staatssecretaris Atsma tekent voor dijkteruglegging bij Lent

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Projectdirectie Ruimte voor de Rivier