Urban Flood via internet dijken monitoren Londen, Amsterdam, St Petersburg

website en nieuwsbrief project Urban Flood

UrbanFlood is een project dat deel is van het EU Zevende Kader Programma*. UrbanFlood gaat via het Internet dijken in Londen, Amsterdam en St Petersburg monitoren en maakt een internetdienst die deze gegevens continu analyseert. De dienst herkent de condities voor dijkfalen en genereert informatie ten behoeve van waterbeheerders en noodhulpdiensten. Ook is er aandacht voor mogelijke verbeteringen van het regulier waterkeringbeheer en de inspectie van waterkeringen.

Early Warning systemen (EWS) spelen een cruciale rol in het verlagen van het overstromingsrisico door het opsporen en voorspellen van zwakke plekken en mogelijke doorbraken en door real-time informatie over de daadwerkelijke situatie te geven, c.q. de ontwikkelingen te voorspellen tijdens een crisis.

UrbanFlood zal het gedrag van dijken via het Internet monitoren. Dit maakt het potentieel bereik van het EWS groot: de dijk kan om de hoek liggen, in een ander land en zelfs in een ander continent. Door het gebruik van robuuste, internet gekoppelde datacentertechnologieën kan een enorme en betrouwbare EWS-capaciteit worden gerealiseerd. Urbanflood implemteert dan ook de innovaties die nodig zijn om de modellen van de waterkering, faalmechanismen, bresgroei, overstromingen aan te passen aan de real-time sensorinformatie, de Internetomgeving en de varierende capaciteitvraag.

Urbanflood realiseert en test de EWS technologie met zes partners uit vier landen, ieder een belangrijke speler op het eigen vakgebied.

Voor meer details kunt u de UrbanFlood website bezoeken: www.urbanflood.eu

UrbanFlood partners zijn:
TNO, Informatie and Communicatie Technologie (Nederland)
Universiteit van Amsterdam (Nederland)
STOWA, Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (Nederland)
HR Wallingford (werken met water) (Verenigd Koninkrijk)
ACC Cyfronet AGH (Polen)
OOO Siemens (Rusland)

Wilt u op de hoogte gehouden worden? Meld u dan aan voor de digitale UrbanFlood nieuwsbrief onder vermelding van uw contactgegevens: naam, organisatie en uw e-mail adres. Dit kan via de website www.urbanflood.eu of via een email naar newsletter@urbanflood.eu

* UrbanFlood, EU Zevende Kader Programma, Thema ICT-2009.6.4a. ICT for Environmental Services and Climate Change Adaption. Grant agreement no. 248767 Projectduur: 1 december 2009 tot 30 november 2012

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA)