N31 Wâldwei open voor verkeer: 4 mnd eerder dan gepland

Garyp – Woensdagochtendvroeg 31 oktober 2007 hadden de uitvoerders van Bouwcombinatie Wâldwei v.o.f. de primeur. Zij lieten de eerste weggebruiker door waarmee de verdubbeling tussen Leeuwarden en Drachten een feit is.

De N31 Wâldwei is ruim eerder klaar dan gepland. In opdracht van Rijkwaterstaat is in mei 2004 gestart met de uitvoering van het project. Nu is de weg 2×2 rijstroken tussen Hemriksein en Drachten en zijn er in het traject twee prachtige bouwwerken aangelegd. Het N31 verkeer doorkruist het aquaduct Langdeel bij Zuiderburen (t.b.v. pleziervaart / Staande Mast Route) en de 10 meter hoge slanke Fonejachtbrug (t.b.v. beroepsvaart) over het Prinses Margrietkanaal. De weggebruiker heeft minimale hinder ondervonden gedurende de wegwerkaamheden en er is gezorgd voor een veilige en vlotte doorstroming. In het belang van de weggebruiker hebben Bouwcombinatie Wâldwei en Rijkswaterstaat ervoor gekozen de weg al direct na het gereedkomen open te stellen voor het verkeer. Voor de veiligheid van zowel de weggebruikers als de wegwerkers zal echter voorlopig nog een snelheidsbeperking gelden van 80 kilometer per uur. Dit in verband met het afronden van diverse werkzaamheden aan en langs de N31. Naar verwachting gaat de snelheidsbeperking er medio december vanaf. De weg wordt waarschijnlijk in januari 2008 officieel geopend door minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat.

Trots op succes

Wâldwei.com oftewel het consortium Ballast Nedam Infra, de Koninklijke BAM Groep en Dura Vermeer Groep is erg trots op het resultaat. Het project zou eind februari 2008 worden opgeleverd maar dat is 31 oktober 2007 geworden. De verdubbeling van de N31 Wâldwei is het eerste project dat Rijkswaterstaat op unieke wijze laat uitvoeren. Het project wordt uitgevoerd middels een Publiek Private Samenwerking in de vorm van een DBFM-contract. De opdrachtnemer is volledig verantwoordelijk voor het ontwerp, bouw, financiering en beheer en onderhoud (DBFM-contract).

Na het gereedkomen van de bouwwerkzaamheden op 31 oktober 2007 is de opdrachtnemer nog tot eind 2022 verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de N31. Hierbij wordt zij betaald voor het optimaal beschikbaar houden van de N31 tussen Drachten en Leeuwarden.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: N31 Leeuwarden - Drachten (de Waldwei)