Val van het dak in de bouw door gebrekkige veiligheidsplannen

Den Haag – Bijna de helft van de ongelukken in de bouwnijverheid waarbij mensen van een dak of verdieping vallen, komt omdat de beveiliging aan de rand van een dak of verdieping niet in orde is. Als de beveiliging niet in orde is, heeft dat in een derde van de gevallen te maken met afwezige of gebrekkige veiligheidsplannen- en procedures voor werken op hoogte; slecht materiaal is een minder voorkomende oorzaak. Het voorkomen van ongevallen in de bouw staat centraal tijdens de Week van de Veilige Bouw die start op dinsdag 9 oktober en tot 12 oktober 2007 duurt.

De Week van de Veilige Bouw is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de brancheorganisaties uit de bouwnijverheid. De week moet het belang van veilig werken nog beter onder de aandacht brengen en werknemers en werkgevers bewuster maken van de risico’s op de bouwplaats. De bouwnijverheid is – ondanks alle initiatieven uit de branche – nog steeds de bedrijfstak met de meeste ongelukken. De aftrap vindt plaats met onder andere voorzitter Brinkman van Bouwend Nederland.

Speciale aandacht is nodig voor jongeren in de bouwnijverheid; zij lopen op hun werk tweemaal zoveel kans op een ongeval dan oudere werknemers. Jaarlijks komen 12.000 werknemers uit de bouwnijverheid na een arbeidsongeval op de eerste hulp van een ziekenhuis terecht. Een kwart van hen is tussen de 15 en 24 jaar. De Arbeidsinspectie let momenteel extra op de arbeidsomstandigheden van jongeren op de bouwplaats.

De Arbeidsinspectie kijkt naar de directe oorzaak van het ongeluk (bijvoorbeeld het ontbreken van beveiliging) en de redenen waarom werkgevers en werknemers niet voor de beveiliging zorgen (gedrag). De branche kan lering trekken uit de zaken die in het verleden niet goed zijn gegaan.

Uit een analyse van de rapporten van de Arbeidsinspectie van de afgelopen jaren blijkt bijvoorbeeld dat slecht materiaal maar voor een klein deel (11%) de oorzaak is van een val van een dak. In driekwart van de gevallen is een ongeluk het gevolg van gedrag van werknemer en werkgever. Vooral het ontbreken of onvoldoende aanwezig zijn van plannen en procedures voor het werken op hoogte komt vaak voor (31%).

Belangrijke oorzaken zijn daarnaast: gebrekkige communicatie of samenwerking (18%), gebrekkig bewustzijn over de risico’s (13%) en conflicten met de voortgang van de projecten en kosten (11%). De analyse van de rapporten van de Arbeidsinspectie heeft geleid tot een top tien van aandachtspunten voor werkgevers en werknemers in de bouwnijverheid om ongevallen te voorkomen.

Het ministerie van SZW organiseert verder met betrokken brancheorganisaties in november ook weken van de Veilige Metaal en de Veilige Logistiek. Ze zijn onderdeel van het programma Versterking Arbeidsveiligheid van het ministerie. Het programma kent onder meer succesvolle praktijkvoorbeelden voor het versterken van veiligheid in bedrijven. Ook in deze sectoren zijn de oorzaken en gevolgen van ernstige arbeidsongevallen onderzocht.

Meer informatie over de veiligheidsweken en de analyses op www.arbonieuwestijl.nl De Veiligheidsweken zijn te vinden onder het kopje Arbeidsveiligheid.

Val van het dak in de bouw door gebrekkige veiligheidsplannen | Infrasite

Val van het dak in de bouw door gebrekkige veiligheidsplannen

Den Haag – Bijna de helft van de ongelukken in de bouwnijverheid waarbij mensen van een dak of verdieping vallen, komt omdat de beveiliging aan de rand van een dak of verdieping niet in orde is. Als de beveiliging niet in orde is, heeft dat in een derde van de gevallen te maken met afwezige of gebrekkige veiligheidsplannen- en procedures voor werken op hoogte; slecht materiaal is een minder voorkomende oorzaak. Het voorkomen van ongevallen in de bouw staat centraal tijdens de Week van de Veilige Bouw die start op dinsdag 9 oktober en tot 12 oktober 2007 duurt.

De Week van de Veilige Bouw is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de brancheorganisaties uit de bouwnijverheid. De week moet het belang van veilig werken nog beter onder de aandacht brengen en werknemers en werkgevers bewuster maken van de risico’s op de bouwplaats. De bouwnijverheid is – ondanks alle initiatieven uit de branche – nog steeds de bedrijfstak met de meeste ongelukken. De aftrap vindt plaats met onder andere voorzitter Brinkman van Bouwend Nederland.

Speciale aandacht is nodig voor jongeren in de bouwnijverheid; zij lopen op hun werk tweemaal zoveel kans op een ongeval dan oudere werknemers. Jaarlijks komen 12.000 werknemers uit de bouwnijverheid na een arbeidsongeval op de eerste hulp van een ziekenhuis terecht. Een kwart van hen is tussen de 15 en 24 jaar. De Arbeidsinspectie let momenteel extra op de arbeidsomstandigheden van jongeren op de bouwplaats.

De Arbeidsinspectie kijkt naar de directe oorzaak van het ongeluk (bijvoorbeeld het ontbreken van beveiliging) en de redenen waarom werkgevers en werknemers niet voor de beveiliging zorgen (gedrag). De branche kan lering trekken uit de zaken die in het verleden niet goed zijn gegaan.

Uit een analyse van de rapporten van de Arbeidsinspectie van de afgelopen jaren blijkt bijvoorbeeld dat slecht materiaal maar voor een klein deel (11%) de oorzaak is van een val van een dak. In driekwart van de gevallen is een ongeluk het gevolg van gedrag van werknemer en werkgever. Vooral het ontbreken of onvoldoende aanwezig zijn van plannen en procedures voor het werken op hoogte komt vaak voor (31%).

Belangrijke oorzaken zijn daarnaast: gebrekkige communicatie of samenwerking (18%), gebrekkig bewustzijn over de risico’s (13%) en conflicten met de voortgang van de projecten en kosten (11%). De analyse van de rapporten van de Arbeidsinspectie heeft geleid tot een top tien van aandachtspunten voor werkgevers en werknemers in de bouwnijverheid om ongevallen te voorkomen.

Het ministerie van SZW organiseert verder met betrokken brancheorganisaties in november ook weken van de Veilige Metaal en de Veilige Logistiek. Ze zijn onderdeel van het programma Versterking Arbeidsveiligheid van het ministerie. Het programma kent onder meer succesvolle praktijkvoorbeelden voor het versterken van veiligheid in bedrijven. Ook in deze sectoren zijn de oorzaken en gevolgen van ernstige arbeidsongevallen onderzocht.

Meer informatie over de veiligheidsweken en de analyses op www.arbonieuwestijl.nl De Veiligheidsweken zijn te vinden onder het kopje Arbeidsveiligheid.