Rampoefening n.a.v. gesimuleerd spoorongeval op HSL

De Commissie Grensoverschrijdende Samenwerking houdt op zaterdagochtend 18 november 2006 de rampoefening ‘Grensweg’

Breda – De oefening is bedoeld om de grensoverschrijdende samenwerking tussen Breda en Hoogstraten te testen in geval van een ramp. De oefening omvat de uitvoering van het Belgische en Nederlandse noodplan met alle betrokken hulpdiensten naar aanleiding van een gesimuleerd spoorongeval op het HSL-spoor met vele slachtoffers ter hoogte van de grensovergang in de transportzone Meer – Hazeldonk.

Het is een operationele oefening. Dat wil zeggen dat alleen de hulpdiensten als brandweer, politie, GHOR, Rode Kruis en gemeentelijke diensten die zich bezig houden met registratie van slachtoffers in actie komen. Een aantal figuranten neemt de rol van treinpassagier op zich.

Burgemeester van der Velden van Breda en burgemeester Van Aperen van Hoogstraten zijn bij de oefening aanwezig als gastheren. Zij hebben al eerder hetzelfde scenario geoefend op beleidsniveau.

Korte inhoud oefening
Locatie van de oefening is het HSL-tracé ter hoogte van de grensovergang. Het scenario is een ongeval met slachtoffers en een groot aantal passagiers in de trein van wie nog niet bekend is in welke toestand zij verkeren.

Oefendoelen zijn:

  • de alarmering van de hulpdiensten in Nederland en België
  • de opkomst van de hulpdiensten en de wegafzettingen;
  • het uitvoeren van de reddingsactiviteiten;
  • de afvoer van de gewonden en de registratie van de passagiers en;
  • het instandhouden van het verkeerscirculatieplan.

De communicatie tussen de hulpdiensten van beide landen en de samenwerking met Prorail en Infrabel staan hierbij centraal. Bij de oefening zijn ongeveer 900 medewerkers van gemeenten en hulpdiensten betrokken en 250 figuranten.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Gemeente Breda