Amsterdam verzekert Noord/Zuidlijn

Amsterdam – De gemeente Amsterdam heeft een schadeverzekering voor de omgevingsschade afgesloten voor de Noord/Zuidlijn. De verzekering is afgesloten bij Lloyd’s in Londen en dekt eventuele schade aan derden bij de bouw van de nieuwe metrolijn.

Wethouder Mark van der Horst (Noord/Zuidlijn) meent dat er een verantwoorde en betaalbare polis uit de bus is gekomen. “Dat er nu een verzekeraar is gevonden betekent dat ook in de verzekeringswereld is doorgedrongen dat de Nood/Zuidlijn een project is met een normaal risicoprofiel. Het is ook een bevestiging dat wij de Noord/Zuidlijn op een goede en zorgvuldige manier aanleggen”.

In 2002, toen de gemeenteraad definitief het licht op groen zette voor de Noord/Zuidlijn, bleek het afsluiten van een schadeverzekering tegen acceptabele voorwaarden nog niet mogelijk. De verzekeringsbranche toonde zich argwanend voor de risico’s en de prijs/kwaliteitsverhouding van de polis was zoek. De gemeente vindt dat ze financieel solide genoeg is om het project zelf te verzekeren.

Verder besloot de gemeente dat:
– Het budget voor de polis gebruikt wordt voor (extra) risicomanagement;
– In de begroting van de NZlijn geld gereserveerd wordt voor eventuele schades;
– In het weerstandsvermogen een bedrag van € 20 miljoen gereserveerd wordt voor eventuele grote schades.

De aanleg van de Noord/Zuidlijn is inmiddels ruim twee jaar gaande zonder noemenswaardige schade aan de bebouwing in de directe omgeving. Lloyd’s bleek nu bereid tot een betaalbare verzekering. Het resultaat is een verzekering voor omgevingsschade met een dekking van € 50 miljoen per gebeurtenis, zonder cumulatieve limiet, en geldig voor het gehele project. De Construction All Risk Verzekering (CAR) dekt de gemeente via haar eigen Verzekeringsbedrijf Gemeente Amsterdam (VGA).

De gemeente is sinds begin dit jaar in gesprek met Lloyd’s over de verzekering. Tijdens die gesprekken is ook besloten dat de omgevingsschade sinds 1 januari 2005 verzekerd was via een voorlopige polis. Van der Horst is verheugd met de verzekering en met de polisvoorwaarden. De nieuwe schadeverzekering betekent een aanzienlijke verbetering van de financiële risico’s van het Noord/Zuidlijnproject, nu de omgevingsschade verzekerd is. De poliskosten bedragen € 4 miljoen. De financiële aspecten met betrekking tot het weerstandsvermogen zullen in de Financiële Prognose 2012 van 2006 worden meegenomen.

U kunt de factsheet verzekeringen Noord/Zuidlijn downloaden via de website www.noordzuidlijn.amsterdam.nl

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Noord-Zuidlijn Amsterdam (Noord - WTC)