Minister Femke Wiersma breekt met natuurbeleid van voorganger
Het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG), waarin provincies plannen moeten maken om problemen met stikstof en de waterkwaliteit aan te pakken, komt in zijn huidige vorm te vervallen. Het kabinet komt in het regeerprogramma met een nieuwe aanpak, bevestigen Haagse bronnen na een bericht van de NOS. Wat dit voor consequenties heeft voor de bouw- en infrawereld is nog ongewis.
De stap komt niet geheel onverwacht. De nieuwe landbouwminister Femke Marije Wiersma liet eerder al weten met het natuurbeleid een andere koers te willen gaan varen. Ook ging in het hoofdlijnenakkoord dat de coalitiepartijen PVV, VVD. NSC en BBB dit voorjaar sloten, een streep door een miljardenfonds waarmee de plannen van de provincies gefinancierd zouden worden.
Tegelijkertijd staat in het hoofdlijnenakkoord dat het kabinet zich aan bestaande afspraken wil houden. Wiersma onderschreef dat bij haar aantreden als minister. Het vervallen van het NPLG hoeft volgens ingewijden dan ook niet te betekenen dat de plannen die de provincies al hebben gemaakt direct de prullenbak in kunnen.
Iedere provincie heeft een eigen programma voor het landelijk gebied opgesteld. Daarin zijn plannen uitgewerkt om de stikstofuitstoot terug te brengen, wettelijke natuur- en waterdoelen te halen en om de leefbaarheid van het platteland te verbeteren. De provincies hadden al om veel meer geld gevraagd dan de ruim 24 miljard euro die het vorige kabinet ervoor had uitgetrokken. Het nieuwe kabinet had het fonds daarvoor al ingetrokken.
De provincies tonen zich ondanks de vooraankondigingen verrast door het bericht dat het kabinet de programma’s voor het landelijk gebied (NPLG) wil schrappen. Meerdere provincies laten weten dat de doelen blijven staan en dat ze eerst het Kamerdebat van woensdagmiddag over stikstof afwachten.
(Dit artikel verscheen eerder op Infrasite’s zusterwebsite SpoorPro)
Lees ook: