Onderzoek: Stikstofnormen kunnen omhoog, zorgen voor schijnzekerheid

wegenbouw algemeen
Als de stikstofnorm wordt opgehoogd is dat goed nieuws voor de agrarische- en de bouwsector in zijn algemeenheid. (foto ter illustratie) Shutterstock

Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de huidige Nederlandse stikstofnormen voor schijnzekerheid zorgen. Ze kunnen dus worden opgehoogd. Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam en TNO keken op speciaal verzoek van de twaalf provincies naar de Nederlandse rekennormen, die uitgaan van heel kleine hoeveelheden stikstof. Buitenlandse experts hebben het onderzoek gevalideerd en adviseren nu om de ’drempelwaarde’ flink op te hogen. Als dat inderdaad gebeurt, is dat bijzonder goed nieuws voor de Nederlandse agrariërs en de bouwsector in al zijn facetten.

De twaalf provincies willen dat er snel een breed onderzoek komt naar stikstofneerslag. Nu ligt de ondergrens voor het herleiden van de neerslag praktisch op nul, op 0,005 mol per hectare per jaar. De overheden willen kijken of dit omhoog kan. “Mogen we kleine stikstofuitstoters nog wel om vergunningen vragen, als de berekening van hun effect op de natuur te onzeker is”, vraagt de Noord-Hollanse provinciebestuurder Jelle Beemsterboer (BBB) zich af.

De provincies willen samen optrekken met minister van Landbouw (LNVV) Femke Wiersma. Zij vindt het jammer dat het onderzoek geen ondergrens heeft opgeleverd, maar is blij met de mogelijkheden voor vervolgonderzoek. “Ik ben van mening dat we alle mogelijkheden moeten aangrijpen om tot een ondergrens te komen, zeker gezien de urgente problematiek van PAS-melders. Ik sta voor beleid en vergunningverlening dat gebaseerd is op voldoende zekerheid.”

Professor Arthur Petersen, verbonden aan de University College London, was als klankbord betrokken bij het onderzoek en eerdere onderzoeken naar stikstofuitstoot- en depositie. Volgens hem kan er wel een ondergrens voor stikstofneerslag worden vastgesteld die voldoet aan meerdere eisen, namelijk 1 mol per hectare per jaar. Dat is aanzienlijk hoger dan de huidige ondergrens. “In dit onderzoek is meer vanuit de wetenschap gekeken, maar als we dit bespraken, dan waren we het hier wel over eens”, aldus Petersen. De optie van Petersen is ook genoemd in een eerder onderzoek van TNO en wordt ook meegenomen in nieuw onderzoek.

Vergunningen op basis van uitstoot

Landbouwminister Femke Wiersma houdt voorlopig vast aan stikstofmodel Aerius en de ‘ondergrens’ van stikstofuitstoot die dat model met zich meebrengt. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Wiersma dat ze toe wil naar een systeem dat vergunningen verleent op basis van stikstofuitstoot, niet de hoeveelheid stikstof die neerslaat op kwetsbare natuur.

“Dit pak ik met voorrang op, maar het ontwikkelen van een dergelijke systematiek kost tijd”, schrijft Wiersma over het invoeren van een systeem op basis van uitstoot. “In de tussentijd zullen we moeten blijven werken met modellen en Aerius is op dit moment het beste beschikbare rekeninstrument voor toestemmingverlening.”

Mocht de ondergrens straks worden opgetrokken, dan is dat niet alleen goed voor de boeren, maar ook projecten in de bouw, weg- en waterbouw en spoorbouw kunnen dan makkelijker van de grond komen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een Infrasite Premium abonnement voor € 12,- per maand.

ABONNEREn

Auteur: Jeroen Baldwin

Jeroen Baldwin is journalist en chef redactie van Infrasite.nl.

Onderzoek: Stikstofnormen kunnen omhoog, zorgen voor schijnzekerheid | Infrasite