Landelijke upgrade treinstations

station bijlmermeer arena amsterdam glas perron

De treinreiziger is steeds positiever over de 396 Nederlandse treinstations, zo blijkt uit de Stationsbelevingsmonitor 2018 van NS waaraan 80.551 reizigers deelnamen. 76% van de reizigers geeft de treinstations een 7 of hoger. In 2014 was dit nog 65%. De grootscheepse verbouwing van de grote treinstations van Nederland, is hier een belangrijke oorzaak van. NS heeft nu nog eens circa 200 stations op het oog voor een upgrade. NS verbetert hier het verblijf onder het mom van de pijlers lekkere koffie, beschut wachten, een schoon toilet en een watertappunt. NS reserveert hiervoor de komende vijf jaar € 65 miljoen.

Roger van Boxtel, president-directeur NS, presenteert de plannen vandaag op Station Bilthoven: ‘De trein heeft de wind mee. We willen in Nederland betrouwbaar, comfortabel en op een schone manier reizen. De Stations bepalen voor een groot deel bepalend voor de ervaring van onze reizigers. Na de succesvolle verbouwingen van de grote stations als Rotterdam Centraal, Breda, Arnhem Centraal en Utrecht Centraal, willen we nu andere stations aangenamer maken. Belangrijk, want een derde van de treinreizigers reist juist via een kleiner station.’

Stationshuiskamers en toiletten

Inmiddels is de operatie op stations als Bilthoven, Cuijk en Geldermalsen afgerond. Belangrijk onderdeel van de verbetering is de Stationshuiskamer. In 2018 hebben we de Stationshuiskamer op station Heerhugowaard, Alphen aan den Rijn, Den Helder, Assen en Goes geopend. Op deze vijf stations was voorheen een Kiosk gevestigd. De medewerkers van de voormalige Kiosk zijn nu gastvrouwen en gastheren van de Stationshuiskamer en een belangrijk aanspreekpunt voor de reiziger. Reizigers kunnen hier even rustig kunnen zitten, met voorzieningen als Wifi, actuele reisinformatie en de mogelijkheid om iets te eten of drinken. Dit jaar opent NS op 9 kleine stations een nieuwe Stationshuiskamer, waarmee het totaal aantal Stationshuiskamers op 25 komt. Het gaat hierbij onder meer om de stations Emmen, Tiel en Boxtel. In 2021 wil NS in totaal 35 Stationshuiskamer geopend hebben, waaronder in Bergen op Zoom en Beverwijk. Op andere stations waar nog geen voorzieningen zijn, bekijkt NS ook de mogelijkheden om een Kiosk te openen of om samen met lokale ondernemers en partners een comfortabele wachtruimte met koffie te realiseren.

Een toegankelijk en schoon stationstoilet is belangrijk voor de reiservaring van onze reizigers. Binnen 3 jaar wil NS samen met ProRail op 92 kleine stations een vernieuwd toilet realiseren, waar reizigers contactloos kunnen betalen. Hiermee komt 90% van de reizigers langs een modern, schoon en toegankelijke stationstoilet. Vorig jaar maakte NS bekend dat er op 222 stations een watertappunt komt, waar reizigers zelf hun waterfles kunnen vullen.

Stationsbeleving grote en kleine stations

Veel grote stations zijn inmiddels verbouwd. Dit leidt tot stijgende tevredenheid onder reizigers. Aan kop gaat Utrecht Centraal. Op dit nieuwe station steeg de waardering van 62% in 2014 naar 93% in 2018. Afgelopen jaren hebben ook enkele kleine stations een metamorfose ondergaan. Dat is de aanzet voor de landelijke upgrade kleine stations. Een voorbeeld hiervan is station Bilthoven, met zo’n 5.000 dagelijkse reizigers. Dit station werd in 2015 volledig vernieuwd, met een modern en toegankelijk toilet en een Stationshuiskamer. Dit zorgde voor een aangename beleving en een verbeterd veiligheidsgevoel. De waardering voor dit station steeg van 63% in 2014 naar 90% in 2018.

Download: Meest gewaardeerde treinstations: landelijk en per provincie.

Station Delft grootste stijger

Jaarlijks meet NS de waardering voor de stations door middel van de Stationsbelevingsmonitor. In 2018 deden 80.551 reizigers hieraan mee. In 2018 gaf 76% van de reizigers geeft de stations een 7 of hoger. In 2014 was dit nog 65%. De waardering voor de 47 grote stations steeg van 67% in 2014 naar 80% in 2018. Op kleine stations is de waardering altijd lager. Toch steeg ook hier de van 55% in 2014 naar 67%, in 2018. Het stations met de hoogste waardering is Schin op Geul, met meer dan 95%. Grootste stijger is Delft. De waardering steeg hier – sinds de opening van het nieuwe station – van 40% naar 92%.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: NS