Het spoor een belemmering in de natuur?

Foto: Ivo Ketelaar

Het spoor doorkruist overal ter wereld diverse natuurgebieden. Tijdens een internationale conferentie over ecologie en infrastructuur tekenden we, samen met ruim 20 andere partijen, een overeenkomst om kennis te blijven ontwikkelen en behouden over het verbinden van natuurgebieden. ProRail kijkt als spoorbeheerder voortdurend hoe het nóg duurzamer kan.

MJPO

Door de aanleg van wegen, vaarwegen en spoorwegen zijn leefgebieden van dieren en planten in Nederland versnipperd geraakt. Door zogenaamde ‘ontsnippering’ worden met ecoducten, faunatunnels, fauna-uittreedplaatsen en andere faunapassages leefgebieden weer met elkaar verbonden. Het Meerjarenprogramma Ontsnippering (MJPO) heeft tussen 2004 en 2018 voor een inhaalslag op het gebied van ontsnippering gezorgd, door het realiseren van meer dan 500 voorzieningen.

Intentieovereenkomst

Om ervoor te zorgen dat de kennis uit het programma behouden blijft en we nieuwe kennis blijven ontwikkelen, ondertekenden we een intentieovereenkomst. Dit deden we samen met ruim 20 andere partijen, waaronder het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, Vlaamse overheidspartijen, provincies en verschillende natuurorganisaties, ingenieursbureaus en kennisinstellingen.

Bezoek aan natuurbruggen in aanbouw

Deze week is er in Eindhoven een grote internationale conferentie over ecologie en infrastructuur. Deelnemers aan deze conferentie brachten gisteren onder andere een bezoek aan twee natuurbruggen die ProRail bouwt over het spoor. De natuurbrug Asselsche Heide over de spoorlijn Amersfoort – Apeldoorn, gaat voor een nieuwe natuurverbinding zorgen in het bijna 100.000 ha groot natuurgebied de Veluwe. In Noord-Brabant, midden in het gebied ‘Het Groene Woud’, leggen we ecoduct De Mortelen aan. Deze gaat over de spoorlijn Boxtel-Eindhoven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ProRail