60.000 bezoekers bij de opening Noord/Zuidlijn

Foto: Ivo Ketelaar

Amsterdam omarmt nieuwe metrolijn

Naar schatting hebben ruim 60.000 mensen de openingsdag van de Noord/Zuidlijn bezocht. Na het officiële programma en de opening door acht Amsterdammers op zaterdagochtend, namen ’s middags de Amsterdammers en andere belangstellenden de Noord/Zuidlijn in gebruik. Tussen 14.00 en 21.00 uur kon iedereen gratis reizen met de metro en daar werd volop gebruik van gemaakt. Op en rond alle stations werden diverse feestelijke activiteiten en optredens verzorgd.

Feest in de stad en drukte

Dat de Amsterdammers niet konden wachten om de nieuwe metrolijn in gebruik te nemen werd duidelijk rond 14.00 uur. Een ware hausse ontstond toen de stations opengingen en iedereen de eerste metro wilde nemen. Het enthousiasme was groot; zo ontstond spontaan gejuich toen een metro vanuit CS voor het eerst boven de grond kwam ten noorden van het IJ. Van te voren hadden al 25.000 bezoekers zich ingeschreven via de website wijnemenjemee.nl, maar na de live uitzending in de ochtend door de NOS en AT5 besloten veel mensen om spontaan de metro gratis uit te proberen. Met 10 volle treinen per uur in beide richtingen liepen de bezoekersaantallen snel op. Desondanks bleef de drukte beheersbaar en kon iedereen gewoon met de metro blijven reizen. Een team van GVB en Metro & Tram van de gemeente hield de drukte op afstand in de gaten.

Optredens en rondleidingen

In de acht stations kon men onder meer genieten van optredens van Bob Fosko en Def P, de buurtopera Günther en Julia, de Kidsband in Noord, maar ook van de Amsterdam Brassband in Centraal en zangeres Mirjam van Dijk in De Pijp. Daarnaast waren er diverse rondleidingen, bijvoorbeeld in het Noorderpark en door de architecten van Benthem Crouwel in de door hun ontworpen stations.

Officiële opening

Het officiële openingsprogramma speelde zich af op twee locaties: het metrostation van Amsterdam Centraal met veel omwonenden en betrokken ondernemers uit de stad en station Noord, waar veel bouwers met hun familie, maar ook vertegenwoordigers uit de stad en andere genodigden aanwezig waren. Het programma bestond naast de openingshandeling onder meer uit een optreden van cabaretier Martijn Koning die de Noord/Zuidlijn stevig aanpakte, de speech van burgemeester Halsema en een bijzonder concert door het Nederlands Kamer Orkest dat al spelend in de metro kwam binnenrijden. Daarna vertrok de eerste metro richting Noord waar de gasten van beide locaties samen de start van de nieuwe lijn konden vieren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Gemeente Amsterdam