ProRail organiseert Innovatiefestival als afsluiting ExploRail

Foto: Ivo Ketelaar

Voor alle railprofessionals

Hoe maak je het Nederlandse spoor zo goed mogelijk bestand tegen verstoringen? Hoe werken we daar met verschillende partijen optimaal in samen? Die thema’s staan centraal tijdens het Innovatiefestival op 11 oktober 2017, op en rondom het nieuwe Railcenter op de Wagenwerkplaats in Amersfoort.

Onderhoud voorspellen door middel van big data-analyses, hightech sensoren die wisselstoringen voorkomen en vernieuwende aanbestedingsprocedures. Het zijn slechts enkele voorbeelden van manieren waarop ProRail samen met andere partijen samenwerkt aan toekomstbestendige railinfrastructuur. We nodigen u als spoorprofessional uit om over deze innovaties mee te denken en doen op 11 oktober in Amersfoort.

Netwerken op een festivalterrein
Op 11 oktober is de Wagenwerkplaats hét festivalterrein voor railprofessionals. Aannemers, infra managers, adviseurs, wetenschappers en kennispartijen kunnen tijdens deze dag kennisnemen van en meedenken over de verschillende innovaties die plaatsvinden op en rondom het spoor. Het gaat daarbij zowel om techniek als om samenwerking tussen verschillende partijen.

Na een plenaire opening op Mainstage door directeur Operaties John Voppen is het festival officieel geopend. De Experience is het NEMO voor de spoorprofessional, waar u ontdekt wat nieuwe technieken als big data, simulatie en 3D-printing voor u kunnen betekenen. In de Academie vinden masterclasses plaats over onder meer innovatieve aanbestedingsvormen, cross-culturele communicatie en de interactie tussen trein en rails. In de Werktuin bouwt u zelf een IoT-sensor en leert u hoe wisselstoringen aan de hand van big data voorspeld kunnen worden. De Innovatiepromenade is de plek waar startende of innovatieve ondernemers in contact kunnen komen met spoorprofessionals. (Wilt u hier staan? Meld u dan hier gratis aan). De Incubator is de plek waar nieuwe ideeën geboren worden. Het Kennislab voor Urbanisme organiseert hier een 36-uur-durend Business Design Atelier voor 16 jongprofessionals. In de nacht van 10 tot 11 oktober (en ook overdag) vertalen zij wetenschappelijke inzichten uit ExploRail in business. Ze strijden om een traineeship bij ProRail en een geldbedrag. Meedoen? Klik hier Daarnaast kan iedereen met een goed idee voor vernieuwing op het spoor meedoen aan een IdeaBattle (inschrijving hiervan opent in de eerste week van september). Het Café is de plek voor een goed gesprek. Tussen ruimtelijk en railprofessionals. Tussen technerds en managers. En tussen wetenschap en praktijk.

Kostenloos aanmelden, maar vol is vol
Tickets voor dit festival zijn gratis, maar wel gelimiteerd. Er is plaats voor maximaal 200 bezoekers. Meld u daarom nu al aan op www.explorail.com Het festival start om 10 uur en zal aan het einde van de middag worden afgesloten met een netwerkborrel (met muziek).

Over ExploRail
Het festival maakt onderdeel uit van de tweedaagse feestelijke afsluiting van het onderzoeksprogramma ExploRail een samenwerking tussen NWO, STW en ProRail, dat van start ging in 2012. Een dag eerder (10 oktober) vindt het daaraan gerelateerde internationale research symposium plaats. Daar worden de resultaten gepresenteerd van een reeks promotieonderzoeken binnen de thema’s Whole System Performance en Zelfdenkend Spoor. Ook hier zijn rail- en infraprofessionals uit de praktijk- én de wetenschapswereld welkom. Het programma ExploRail valt onder het onderzoeksthema Verbinden van Duurzame Steden. Tevens valt ExploRail onder het nieuwe innovatiebeleid van de overheid, onder de zogeheten Topsector Logistiek. Alle onderzoeksprojecten zijn begeleid door een professor en een research coach uit de praktijk.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ProRail