Groene afspraken met StruktonRail voor spooronderhoud Veluwe

Foto: Ivo Ketelaar

StruktonRail gaat vanaf 1 december 2017 het dagelijkse spooronderhoud in het gebied Veluwe verzorgen. Het onderhoudscontract werd op 11 augustus 2017 gegund aan de spooraannemer. Binnen het contract is speciale aandacht voor het afvoeren van snoeiafval. Dit ter voorkoming van bermbranden, blaadjes en takken op het spoor, iets wat in het gebied Veluwe veel overlast gaf. Dit past tevens bij de duurzame ambities van ProRail.

Prestatiegericht onderhoud
Het Nederlandse spooronderhoud is verdeeld in verschillende gebieden. Elk met een afzonderlijk contract. Vroeger werden deze contracten onderhands gegund aan spooraannemers. In 2020 zijn alle onderhoudsgebieden in concurrentie aanbesteed volgens het Prestatiegericht onderhoud (PGO). In 13 van de 21 toekomstige onderhoudsgebiedenwerken we al met PGO. De nieuwe onderhoudsgebieden komen nu stuk voor stuk op de markt via een aanbesteding in concurrentie voor onze erkende spooraannemers.

Duurzaamheid
ProRail werkt op allerlei manieren aan een duurzaam spoor. Daarom gebruiken we duurzame energie en waar mogelijk duurzame materialen. We kijken bij alles wat we doen naar het effect op de omgeving. Daarom stellen we in contracten eisen op het gebied van duurzaamheid. Zo is bijvoorbeeld de plaats op de CO2-prestatieladder één van de gunningsscriteria bij aanbestedingen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ProRail

Groene afspraken met StruktonRail voor spooronderhoud Veluwe | Infrasite