Investeren in maatregelen tegen suïcide

Foto: Ivo Ketelaar

Onderzoek toont aan dat maatregelen om suïcide op het spoor tegen te gaan, werken. Daarom ontwikkelde ProRail het programma “Suïcidepreventie, afhandeling en nazorg op het spoor 2017-2021”. Staatssecretaris Dijksma van het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft voor de uitvoering van dit programma 14 miljoen euro extra uit getrokken.

Brede samenwerking
De preventie van suïcide vraagt om een brede aanpak. Daarom gaat ProRail in haar aanpak uit van een brede samenwerking met de hele spoorsector, met onderzoekers, hulpdiensten, zorginstellingen en met stichting 113 Zelfmoord Preventie.

Maatregelen
Afgelopen jaren investeerde ProRail in diverse maatregelen om suïcide tegen te gaan. Denk aan:

  • voorzieningen die de toegang tot de spooromgeving bemoeilijken, zoals hekken en anti-loopmatten
  • met borden die oproepen om hulp in te schakelen
  • met gericht toezicht houden op risicolocaties, onder andere met behulp van camera’s
  • en samen met NS ontwikkelde ProRail de cursus ‘Contact maken met (mogelijk) suïcidale personen’. Daarmee trainen we mensen werkzaam in de spoorsector in het alert reageren op mensen die mogelijk suïcidaal gedrag vertonen.

Effect
Het aantal suïcides op het spoor is ten opzichte van vorig jaar (licht) gedaald; 221 in 2016 tegen 223 in 2015. Maatregelen van de spoorsector hebben effect. Uit analyse blijkt dat door anti-suïcidemaatregelen op specifieke risicolocaties het aantal incidenten daar met 30 tot 40% is afgenomen. Voor ProRail reden door te gaan met maatregelen, want elke suïcide blijft er een te veel.

Investeren
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu wil de komende jaren extra investeren in het preventieprogramma van ProRail. Die aanpak richt zich op het versterken van preventie en op de verkorting van de afhandeltijd van een suïcide-incident. Daarin gaat het vooral om uitbouwen van de bestaande aanpak, waarin samenwerking met andere partijen zoals hulpdiensten, politie en justitie belangrijk is.

Heb jij hulp nodig?
Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoord Preventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en/of 113.nl

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ProRail