Trein vertrekt sneller met ‘afteller’

17 seconden minder lang wachten tot je trein vertrekt en 17 seconden minder lang wachten voor een overweg. Het lijkt niks maar met 17 seconden extra kun je misschien net je overstap halen. Of je hoeft minder lang te wachten voor een dichte overweg. Dan zijn die 17 seconden interessant!

Zeker als je die secondes bij elkaar optelt gedurende de hele treinreis. Met een afteller op het station is deze tijdswinst te halen. Vorig jaar startten we samen met NS een proef op de stations Hilversum en Hilversum Sportpark. De afteller werkt en de proef is daarmee een succes. De komende maanden krijgen veel meer stations een aftelklok. Uiterlijk in 2019 moeten op 76 stations aftelklokken staan.

Stipter vertrekken en minder lang wachten
Er zijn ongeveer 200 stations met een overweg kort achter het station. Omdat de overweg gesloten moet zijn voordat een trein mag vertrekken start het vertrekproces pas na het sluiten van de overweg. De weggebruikers wachten op hun beurt weer op het passeren van de trein. Door het vertrekproces gelijktijdig te starten met het sluiten van de overweg is tijd te winnen. Deze tijdwinst kan weer gebruikt worden om treinen korter op elkaar te laten rijden en meer treinverkeer mogelijk te maken. En als weggebruiker ben je sneller op je afspraak.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ProRail