Royal HaskoningDHV geselecteerd voor engineering nieuwe spoorzone Ede

Het station en stationsgebied rondom intercitystation Ede-Wageningen krijgt een indrukwekkende facelift. Donderdag 17 november 2016 tekenden ProRail (namens de opdrachtgevers) en opdrachtnemer advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV het samenwerkingscontract. Station Ede-Wageningen wordt getransformeerd naar een toekomstbestendige OV knoop, een plek waar het makkelijk en snel overstappen is op trein, bus, taxi en ander vervoer. Royal HaskoningDHV werkt het bijzondere ontwerp van het nieuwe station en het stationsgebied technisch verder uit en bereidt de aanbestedingsdossiers voor. Ook tijdens de aanbestedingsfase en gedurende de uitvoering is Royal HaskoningDHV de adviseur voor het project. De daadwerkelijke bouw van de OV knoop Ede start eind 2018 en de geplande oplevering is eind 2022.

Moeiteloos overstappen op ander vervoer
Een groeiend aantal reizigers, bezoekers en inwoners, de wens om het gebied beter bereikbaar te maken en de behoefte aan meer comfort door uitbreiding van faciliteiten (zoals winkels), waren aanleiding voor het ontwerp van de nieuwe OV Knoop Ede. Reizigers krijgen straks – dankzij onderdelen als een nieuwe perrontunnel en perronkap, modern busplein, parkeergarage, overdekte bewaakte fietsenstalling en een nieuwe fietsverbinding over het spoor – een moeiteloze aansluiting op openbaar vervoer, auto en fiets. Dagrecreanten ervaren een bijzondere entree tot de Veluwe. Het huidige station blijft tijdens de bouw gewoon in functie. Royal HaskoningDHV past daar de bouwfasering op aan en laat dat ook onderdeel zijn van het contract met de aannemers.

Projectmanager Berry van den Hout van ProRail: “Bijzonder aan dit project is dat Gemeente Ede, ProRail en NS Stations één gezamenlijke projectorganisatie hebben gevormd. We blijken daardoor in staat de projectdoelstellingen beter te kunnen dienen. Samenwerking tussen opdrachtgever en ingenieursbureau is daarbij net zo belangrijk, waar we in deze opdracht ook veel aandacht aan besteed hebben. We zien de samenwerking dan ook met vertrouwen en plezier tegemoet.”

Uitdagend integraal project
Projectmanager Jarko van Nunen over de bijdrage van Royal HaskoningDHV: “De complete metamorfose van het huidige station Ede-Wageningen naar een volwaardig OV-knooppunt is een uitdagend integraal project, dat zowel expertise van spoor, station en stationsgebied vraagt. Een vraag die ons goed ligt. We zijn er trots op dat we onze brede ervaring, die we onder andere hebben opgedaan bij de stations Delft en Breda, kunnen inzetten bij het ontwerp en de realisatie van OV knoop Ede.”

Geïnspireerd op Veluwelandschap
Het bijzondere ontwerp van architectenbureau Mecanoo voor de OV Knoop Ede is geïnspireerd op het Veluwse landschap. Zo is er onder meer gekozen voor een opvallende houten overkapping over de drie geplande perrons, met een kenmerkende houten klokkentoren als bijzonder herkenningspunt. Ook wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van natuurlijk materiaal, zoals hout, steen, glas en staal. Vanaf de drie perrons hebben pendelaars vrij zicht op het stationsplein, bussen, de drop-off zone, een taxistandplaats en de grote overdekte parkeervoorziening die plaats biedt aan zesduizend fietsen.

Royal HaskoningDHV is een onafhankelijk, internationaal advies-, ingenieurs- en projectmanagementbureau. Al 135 jaar voeren we projecten uit voor publieke en private opdrachtgevers in zo’n 130 landen. We werken graag als partner met onze opdrachtgevers en kijken verder dan de vraag. Dat zien we als onze toegevoegde waarde. Het is ook verpakt in onze missie ‘Enhancing Society Together’. We willen bijdragen aan slimme oplossingen die betere en duurzame leefomstandigheden mogelijk maken voor mensen over de hele wereld. Dat doen we samen met opdrachtgevers, partners, kennisinstituten, overheden en anderen die ook geloven in deze missie. Daarvoor staan onze ruim 6.000 professionals.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Royal HaskoningDHV