Paleisbrug Den Bosch wint staalprijs 2016

De paleisbrug in Den Bosch is de winnaar van de staalprijs 2016 geworden in de categorie infrastructuur. ProRail verzorgde samen met de aannemer in opdracht van de gemeente ‘s-Hertogenbosch de ruwbouw van deze bijzondere passage die het centrum van de stad verbindt met het paleiskwartier.

De Paleisbrug is niet alleen een bijzondere brug, maar was ook een uitzonderlijk project. Nooit eerder bouwden we een soortgelijke brug over het spoor. De constructie van cortenstaal was zelfs zo complex dat we de hulp van de TU in Delft nodig hadden om te brug te kunnen bouwen. Maar het resultaat mag er wezen.

Een park boven het spoor
Op de paleisbrug is een parkachtige omgeving gecreëerd. Een plek waar mensen kunnen wandelen en op een bankje kunnen uitkijken over het spoor. Aan beide zijde van de brug zit een lift die doet denken aan een tandradbaan; de liften gaan hier namelijk schuin omhoog. Een bezoek aan deze brug is wat dat betreft een belevenis op zich.

Super veilige oversteek
Natuurlijk voelen wij ons vanuit onze rol bij de ruwbouw ook winnaar en zijn we super trots op deze prijs (link is external). Maar waar we nog blijer mee zijn, is dat mensen via deze brug veilig het spoor kunnen oversteken zonder het treinverkeer in de weg te zitten. Naast het risico op ongelukken, kunnen overwegen in de storing raken en leiden tot hinder voor trein- en wegverkeer. Een brug of onderdoorgang geeft altijd een veilige oversteek.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ProRail