ProRail wint de Nederlandse Enterprise GIS Award

ProRail heeft een prijs gekregen voor de manier waarop we omgaan met geografische informatie. ProRail is ‘vooruitstrevend en een voorbeeld voor andere organisaties’, zo werd gezegd tijdens de Esri GIS Conferentie 2016 toen ProRail de Nederlandse ‘Enterprise GIS Award’ won.

De prijs komt van Amerikaanse fabrikant Esri van het geografisch informatiesysteem ArcGIS.

Erkenning
De prijs is een erkenning voor de ontwikkeling die de spoorbeheerder heeft doorgemaakt in het gebruik van het geografische informatiesysteem. ProRail werkt inmiddels vijftien jaar met Arcgis en gebruikt het voor het vastleggen van bedrijfsmiddelen (assets): rails, bovenleiding, wissels en stations. Na vastlegging is deze informatie beschikbaar om te gebruiken in kaarten op het web en in apps.

Steeds meer toepassingen
Steeds meer afdelingen binnen ProRail maken gebruik van het systeem. Zo is Spoorweb ontwikkeld op basis van ArcGIS. Spoorweb wordt het nieuwe systeem waarin ProRail incidenten op het spoor registreert. Op basis van locatiegegevens kun je op een kaart precies zien waar het incident heeft plaatsgevonden. Ook het in kaart brengen en beheren van gronden die ProRail in bezit heeft, worden ondersteund met geo-informatie. En onze ICT’ers hebben een app ontwikkeld waarmee inspecteurs tot drie keer sneller kunnen werken bij de inspectie van infra-objecten, zoals seinen, het spoor en tunnels. We delen data met onze partners zoals onze aannemers, die daardoor altijd en overal over actuele informatie beschikken.

En we gaan door
Met deze prijs op zak, leunen we nu niet achterover, want we hebben voor de toekomst nog genoeg plannen. Zo willen we geo-informatie realtime beschikbaar maken voor de hele organisatie en we onderzoeken welke plek dronebeelden moeten krijgen binnen de geografische informatievoorziening. Dit zijn nog maar een voorbeelden van onze toekomstplannen. De gewonnen prijs is een aanmoediging voor de komende jaren.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ProRail