Station Breda geopend!

Het fonkelnieuwe station in Breda is donderdagmiddag 8 september 2016 feestelijk geopend. Hoogtepunt was een muzikaal spektakel dat werd afgesloten door staatssecretaris Sharon Dijksma, gedeputeerde Christophe van der Maat, burgemeester Paul Depla, NS president-directeur Roger van Boxtel en onze eigen president-directeur Pier Eringa met een grote klap op de pauk(en).

“Breda heeft een station gekregen waar het trots op mag zijn en dat in niets meer valt te vergelijken met het oude stationnetje. Dit is een gebouw met een tijdloos ontwerp waar reizigers nog generaties lang plezier van zullen hebben”, aldus een trotse Pier Eringa die in zijn toespraak ook het vakmanschap roemde van iedereen die bij de bouw betrokken is geweest.

Muzikale opening
Vanochtend vroeg startte de feestelijke opening met diverse culturele en kunstzinnige acts in de in en rondom het station. Om 15:30 uur verplaatste iedereen zich naar het grote podium voor de muzikale openingshandeling. Tien pianisten, waaronder een aantal reizigers die hiervoor auditie hadden gedaan, speelden gezamenlijk een nummer dat speciaal voor de opening was gecomponeerd. Met als apotheose een klap op de pauk(en) door alle bestuurders tezamen.

Spetterend feestweekend
Het feest gaat de komende drie dagen nog door. Op en rondom het station vinden tot en met zondag nog allerlei activiteiten en evenementen plaats waarbij verbinden centraal staat: stoomtreinen, muziek, rondleidingen, dans, theater, modelspoorbanen, culinair, fotografie, voor ieder wat wils. Bovendien is het zaterdag en zondag open monumentendag met als nieuw icoon natuurlijk het Bredase station. Een uitgebreid programma van alle feestelijkheden vindt u op de website van ViaBreda

Station Breda
Met de grote opening is een einde gekomen aan ruim vier jaar bouwen. NS, ProRail en de gemeente Breda hebben samen met de bouwcombinatie Ballast Nedam/Hurks een prachtig en uniek station neergezet met volop ruimte voor wonen, winkelen en werken. Onder één dak vind je er zes sporen, een busstation, 22.000 vierkante meter kantoorruimte en 150 woningen. Op het dak kunnen 720 auto’s parkeren en er zijn vier fietsenstalling met ruimte voor circa 6000 fietsen. Dat alles in een solide en spraakmakend ontwerp van architect Koen van Velsen. De bouw is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdrages van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de provincie Noord-Brabant.

Station Breda door de ogen van de architect

ProRail opent
In Nederland reizen steeds meer mensen met de trein. Ook worden meer en meer goederen over het spoor vervoerd. Deze groei zet in de toekomst door. Daar zijn betrouwbaar spoor én grotere, comfortabelere stations voor nodig. Hier werkt ProRail hard aan en dat werpt zijn vruchten af. Zo openen we de komende tijd samen met onze partners veel vernieuwde stations. Kijk maar eens op prorail.nl/openingen

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ProRail