Dura Vermeer bouwt bovenleiding Zevenaar succesvol om binnen 17 dagen

Na 17 dagen dag en nacht werken is dinsdagochtend 26 juli 2016 het spoor bij Zevenaar weer in dienst gegeven. Dura Vermeer heeft in die periode in opdracht van ProRail maar liefst 8 kilometer bovenleiding tussen Zevenaar en de Duitse grens omgebouwd van 1500 V naar 25.000 V.

Met de ombouw heeft Dura Vermeer een nieuw bovenleidingsysteem in een bestaande situatie aangelegd. Bij zo’n vernieuwing hoort een uitgebreid testprogramma. ProRail heeft in minimale tijd zo uitvoerig mogelijk getest; gedurende 5 dagen is er een testprogramma van 24 uur per dag uitgevoerd met een elektrische goederenlocomotief en deels met een ICE (hogesnelheidstrein). Alle testen waren erop gericht om de functionaliteit, veiligheid en het risico op storingen tijdens of na de indienststelling van het spoor zo klein mogelijk te maken. En dat is gelukt, de eerste 24 uur na de indienststelling zijn er geen storingen opgetreden. De ombouw van de bovenleiding is daarmee succesvol verlopen. Een prestatie van formaat, want dit soort werkzaamheden zijn uniek, technisch hoogstaand en moesten plaatsvinden in een heel kort tijdsbestek.

Werkzaamheden
Met man en macht hebben Dura Vermeer en ProRail, samen met een aantal onderaannemers zoals Van Gelder, BB Rail, Alstom en Joulz, vanaf 9 juli gewerkt aan een nieuwe bovenleiding bij Zevenaar richting de Duitse grens:

  • De bestaande 1500 volt bovenleiding is over circa 8 kilometer in zeventien dagen geheel vervangen door het nieuwe 25.000 volt systeem, dat ook op de Betuweroute is geïnstalleerd.
  • Zo’n 70 werknemers per dienst werkten non-stop aan de bovenleiding.
  • Ca. 200 bovenleidingportalen zijn aangepast.
  • 2500 hangdraden zijn vervangen.
  • 1500 V schakelaars zijn vervangen door 25 kV schakelaars.
  • Een nieuwe fasescheiding en spanningssluis is gebouwd.
  • 2000 spoorse objecten zijn met tientallen kilometers aardkabel geaard en gekoppeld aan het nieuwe systeem.
  • Alle spoorsecties zijn opnieuw ingesteld voor de nieuwe 25 kV-omgeving.

Facebook
De werkzaamheden waren tijdens de 17-daagse buitendienststelling te volgen via
de Facebookpagina Spoorwerk Zevenaar Hierop zijn onder andere de kortsluitproeven terugzien en interviews met verschillende medewerkers. Middels deze Facebookpagina kon de omgeving (en de spoorfanaten) achter de schermen meekijken bij zo’n enorme spoorklus.

Over Dura Vermeer
Dura Vermeer is actief met woningbouw, utiliteitsbouw, infrastructuur en engineering. Met een omzet van 1 miljard euro en 2500 medewerkers behoort Dura Vermeer tot de top tien spelers van de Nederlandse bouwindustrie.

Meer informatie van de redactie
Lees ook het bericht Volgende stap Betuweroute op Railvervoersite.nl
Op de website www.prorail.nl/projecten/zevenaar vindt u actuele informatie over de werkzaamheden en nut en noodzaak van het werk.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Dura Vermeer Groep NV