Noord/Zuidlijn: 1 miljoen views op YouTube

top 10 beste video’s

Om de 1 miljoenste bezoeker op YouTube te vieren, maakte de Noord/Zuidlijn een compilatie van de mooiste en meest bekeken video’s van dit project van de afgelopen vijf jaar. In deze verzamelde filmpjes wordt eens te meer duidelijk wat een helse klus er in de afgelopen jaren tot stand is gebracht. Van afzinken van caissons tot plaatsen van tunnelsegmenten op 30 meter diepte en het installeren van de langste roltrap van de Benelux in station Vijzelgracht.

Op wijnemenjemee.nl/nieuws/top-10-beste-noordzuidlijn-videos is de compilatie van ruim 3 minuten te zien.

Vergeten
Als je de verzamelde filmpjes bekijkt, ervaar je hoe snel je dingen vergeet en ook hoe snel je gewend raakt aan de nieuwe situatie.

Zo is het nauwelijks meer voor te stellen dat enkele jaren geleden nog een compleet betonnen ‘flatgebouw’ onder het voorplein van het Centraal Station in de grond moest worden afgezonken.

Of dat er een complete metrotunnel onder de stad werd geboord en er voor een gewicht van 300.000 olifanten aan beton in de Noord/Zuidlijn moest worden aangebracht.

Onder meer de timelapse video’s van huisfotograaf Gé Dubbelman laten die indrukwekkende klussen zien.

Lastig
Dat het ook in de ruwbouwfase niet altijd van een leien dakje ging, laat de video met beelden van lekkage van de boormachine bij station Vijzelgracht zien.

En het wegspuiten van grond onder verhoogde luchtdruk onder het caisson bij CS was ook geen sinecure voor de bouwers, zo blijkt uit de beelden.

YouTube
Alle Noord/Zuidlijn video’s zijn terug te vinden op het YouTube kanaal van het project: www.youtube.com/user/NoordZuidlijn

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Gemeente Amsterdam