ICT ProRail doorstaat APK keuring

De ICT-systemen van ProRail zijn goed op orde, ze zijn robuust en het risico op storingen met grote gevolgen is laag. Dit concludeert adviesbureau Gartner na een doorlichting van de ICT-systemen.

In het rapport doet Gartner ook een aantal aanbevelingen. Zo zou de computerruimte van Verkeersleidingspost Kijfhoek vervangen moeten worden en zouden de ICT van de treindienst en de ICT rond de interne bedrijfsvoering beter op elkaar afgestemd moeten worden.

Geen luxe maar noodzaak
Na twee grote ICT storingen met veel reizigershinder vorig jaar rondom Utrecht CS is de keuring in het leven geroepen door president directeur Pier Eringa. Eringa is tevreden met de uitkomst. Eringa: “Net zoals de treinen moeten blijven rijden, moet onze ICT blijven functioneren. Dag en nacht. Weer of geen weer. Een check-up is dan geen luxe, maar pure noodzaak.”

Hard gewerkt
Volgens ICT-directeur Henk Bothof heeft ProRail de afgelopen jaren hard gewerkt aan de verbetering van de ICT. Zo is veel software verbeterd en zijn computers en netwerken vervangen en dubbel uitgevoerd om het aantal verstoringen zoveel mogelijk te verkleinen. Wat niet betekent dat er nooit meer ict-storingen kunnen voorkomen.

Extra aandacht voor Kijfhoek
Bothof: “We werken continu aan het verbeteren van onze ICT en nemen daarbij het advies van Gartner zeker mee. Kijfhoek heeft daarbij onze prioriteit: nog dit jaar zal daar de computerruimte worden vernieuwd. Daarbij wil ik overigens graag benadrukken dat de systemen zelf goed in orde zijn. Reeds vorige week zijn alle computers op de VL-post Kijfhoek vernieuwd. Daarnaast is Kijfhoek ‘uitwijkbaar’ gemaakt en is recent met een oefening de werking ervan aangetoond. In geval van een grote storing op Kijfhoek, bijvoorbeeld in het computercentrum, kan de Post Kijfhoek binnen een aantal uren door de uitwijkpost worden overgenomen.”

Meer informatie
Rapport Expert judgement ICT landschap ProRail

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ProRail