Prijzen voor Smart-OV en FlixBus

Foto: Ivo Ketelaar

De proef Smart-OV, waarbij reizigers kunnen inchecken met hun mobiele telefoon, heeft dit jaar de Blije Reizigers Prijs gewonnen. Reizigers verkozen de proef tot de grootste OV-verbetering van 2015. Daarnaast werd de Vakprijs door OV-Magazine uitgereikt aan FlixBus.

Dit jaar voor het eerst bepaalden reizigers de winnaar van de Blije Reizigers Prijs. De keuze voor Smart-OV is opmerkelijk: de proef is net één dag van start gegaan en ging meteen dezelfde dag met de prijs naar huis. De prijs werd maandagmiddag uitgereikt door Rover-voorzitter Arriën Kruyt. De Blije Reizigersprijs wordt georganiseerd door Railforum om initiatieven aan te moedigen die het openbaar vervoer in Nederland beter maken.

De Smart-OV proef wordt gehouden met 200 reizigers met een Android-telefoon met KPN- of Vodafone-abonnement. Deelnemers krijgen een speciale simkaart en downloaden een app waarmee zij kunnen in- en uitchecken. Het voordeel is dat de reiziger meteen kan zien of hij in- of uitgecheckt is en wat zijn actuele saldo is. Het saldo wordt automatisch afgeschreven van het OV-chipkaarttegoed. De proef duurt drie maanden en is bedoeld om te kijken of de verschillende merken en types telefoons geschikt zijn voor de technologie.

Andere genomineerden voor de prijs waren de app ‘moet ik rennen’, de stationshuiskamers, de proef met de Streetpad en de MyOV-app waarmee Arriva reizen in de daluren wil bemoedigen. Opvallend is dat drie van de vijf genomineerden een proef betreft.

OV-Magazine kwam dezelfde middag met een lijst van 11 genomineerden voor de Vakprijs. Hierin was geen ruimte voor proeven, want “het OV hangt al van beloftes aan elkaar” alsdus redacteur Marc Maartens. De prijs ging uiteindelijk naar intercity-busnetwerk FlixBus, “voor het wakker schudden van de Nederlandse OV-sector”.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ROVER