RET introduceert geur en muziek op metrostations

RET introduceert geur en muziek op metrostations als ‘wachtverzachter’

Om het wachten op de Rotterdamse metro aangenamer te maken, introduceert de RET geur en muziek in verschillende metrostations. De afgelopen maanden was er een proef in metrostation Rotterdam Centraal, met geur en muziek. Reizigers op dit station voelden zich prettiger en ervoeren een kortere wachttijd. Daarop besloot de RET de komende maanden meerdere stations te voorzien van geur en muziek. Vanaf vandaag zijn acht stations voorzien van muziek en zes van geur. De speciaal ontwikkelde RET-geur bestaat uit natuurlijke aroma’s en is subtiel aanwezig in de metrostations. De speciale geurmix versterkt het gevoel van veiligheid en reinheid. Ook de speciaal samengestelde speellijst zorgt dat muziek subtiel aanwezig is en wordt aangepast aan het tijdstip van de dag en de drukte in het station.

Broken window theorie
‘We zijn altijd bezig om te kijken hoe we de reis van onze klanten nog aangenamer kunnen maken. Nieuwe voertuigen, schone stations, aankleding van onze stations, winkeltjes om wachttijd optimaal te benutten, gratis wifi op aantal stations en in al onze voertuigen. Door het toevoegen van geur, licht en geluid voelen reizigers zich prettiger op onze stations en ervaren zij een kortere wachttijd. Daarnaast geloven wij in de zogenaamde ‘broken window-theorie’, die ervan uit gaat dat wat schoon en heel is, meer uitnodigt om schoon en heel te laten’ aldus Pedro Peters, algemeen directeur RET.

Proef
Naast de resultaten van wetenschappelijk onderzoek die de positieve werking van muziek, geur en licht op de beleving van een station ondersteunen, deed de RET zelf ook onderzoek in station Rotterdam Centraal. Dat gebeurde zowel voor en nadat eind vorig jaar het licht werd aangepast, het station was aangekleed met uitingen van Museum Boijmans van Beuningen en muziek en geur toegevoegd waren. Uit dit onderzoek bleek dat reizigers het station schoner vinden,frisser vinden ruiken en het station sfeervoller, kleurrijker, warmer en verzorgder vinden.

Het geheel is meer dan de som der delen
Uit onderzoek blijkt ook dat door het toevoegen van meerdere belevingselementen tegelijkertijd, een veel groter effect wordt bereikt dan het geval zou zijn als slechts één van de elementen zou worden toegevoegd. Daarom wordt in metrostations van de RET gekozen voor een combinatie van elementen op een beperkt aantal stations. Behalve geur, licht en muziek worden stations ook aangekleed met kunstuitingen van verschillende Rotterdamse instellingen zoals de Kunsthal en museum Boijmans van Beuningen.

Muziek
Voor de achtergrondmuziek in de Rotterdamse metrostations is een speciaal ontwikkelde playlist gemaakt die wordt afgestemd op het tijdstip van de dag en de drukte in het station. Zo zijn er in de vroege ochtend natuurgeluiden te horen, wordt er rustigere muziek gedraaid op drukke momenten en juist meer upbeat muziek op momenten dat het rustiger is op het perron. De muziek is te horen in metrostations Rotterdam Centraal, Beurs, Blaak, Zuidplein, Wilhelminaplein, Eendrachtsplein, Blijdorp en Ambachtsland. De komende maanden introduceert de RET muziek in meerdere metrostations.

Geur
De RET ontwikkelde samen met geurspecialisten een speciale subtiele, natuurlijke geur die bijdraagt aan een positieve beleving op het station. Door het toevoegen van onder andere citrus en groene natuurtonen, wordt het gevoel van reinheid en veiligheid en rust versterkt, zonder onaangenaam sterk te zijn.

De geur wordt verspreid in metrostations Rotterdam Centraal, Beurs, Blaak, Wilhelminaplein, Blijdorp en Eendrachtsplein. De komende maanden volgen meer stations.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: RET