Herkenningssymbolen maken OV regio stadsregio Rotterdam beter vindbaar

Op metrostation Kralingse Zoom onthulde wethouder Pex Langenberg vandaag de eerste grote lichtgevende M, die ronddraaiend op een hoge paal bovenop het dak van het metrostation staat. De komende jaren worden alle metrostations voorzien van dit herkenbare symbool. Ook een aantal drukke bus- en tramhaltes in de regio worden voorzien van de speciaal vormgegeven letters B en T. Doel van deze herkenbare OV-symbolen is de vindbaarheid en daarmee de toegankelijkheid van het openbaar vervoer verder te verbeteren. Pedro Peters, algemeen directeur RET: ‘Zo kunnen reizigers vanuit alle kanten in een oogopslag zien waar ze de tram, bus of metro kunnen nemen. De letters M, B en T worden daarmee herkenbare OV-iconen in de regio. Makkelijk toch?’

Vindbaarheid

Waar is de dichtstbijzijnde tram- of bushalte? En waar was de ingang het metrostation precies? Om de vindbaarheid van het openbaar vervoer verder te verbeteren bekeek de RET een aantal metrostations en OV-knooppunten door de ogen van de reiziger. De RET besloot een proef te doen met het aanbrengen van herkenbare symbolen op OV-punten. Bij de ingang van metrostations Rhoon en Gerdesiaweg werden ronddraaiende, lichtgevende M‘s op een hoge paal geplaatst. Reizigers reageerden positief op de proef en gaven aan dat deze metrostations vanuit alle kijkrichtingen en op elk moment van de dag goed zichtbaar en daarmee beter vindbaar waren. De RET ontwikkelde vervolgens drie grote gele herkenbare letters M, B en T die de komende jaren bij metrostations, bus- en tramhaltes in de stadsregio Rotterdam worden geplaatst.

Metrostations en OV-knooppunten

De komende jaren worden alle metrostations, inclusief de nieuwe stations op de Hoekse Lijn, uitgerust met de herkenningssymbolen. Zo staan er vanaf vandaag twee M’s bij de ingangen van metrostation Kralingse Zoom en staat er een B bij het aangrenzende busstation. Later dit jaar volgen metrostations Capelsebrug en De Terp. Bij werkzaamheden en stationsrenovaties worden de andere metrostations de komende jaren ook voorzien van de OV-symbolen.

Voor de drukke OV-knooppunten in de regio zoals Schiedam Centrum, Marconiplein, Blaak en Alexander geldt de komende jaren hetzelfde. Ook die worden bij renovaties en verbouwing de komende jaren voorzien van de letters M, B en T. De plaatsing van de letters op de OV-knooppunten wordt -net zoals bij de metrostations- gecombineerd met andere werkzaamheden.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: RET