Stilstaan bij 175 jaar vooruitgang

In 2014 reist Nederland 175 jaar over het spoor. De eerste trein vertrok op 20 september 1839 uit Amsterdam naar Haarlem. De trein verbond Nederlanders met elkaar, ontsloot het achterland met de steden en bracht Nederland welvaart en vooruitgang. Om deze bijzondere mijlpaal niet zo maar voorbij te laten gaan, staan we dit jaar samen met alle betrokken partijen (van vervoerders tot aannemers en gemeenten) stil bij 175 jaar vooruitgang.

Het spoor in 2014
Tegenwoordig, in 2014, ligt er 7000 kilometer spoor in ons land. Dagelijks maken reizigers samen 1,1 miljoen treinritten. Twee van de drie inwoners in Nederland heeft een station binnen een afstand van 5 kilometer van huis. Dagelijks maken miljoenen reizigers gebruik van de regionale en lokale spoornetten (trein, lightrail, tram en metro). En de groei houdt niet op!

Klaarstomen voor de toekomst
Het spoor in Nederland is uitgegroeid tot één van de drukste, betrouwbaarste en veiligste van de wereld. Toch willen we meer, sneller en comfortabeler treinverkeer mogelijk maken en het spoor klaarstomen voor de toekomst. Daarom is ProRail bezig met de grootste vernieuwingsslag sinds het ontstaan van de spoorwegen. We (ver)bouwen grote en kleine stations en we vernieuwen het spoor op belangrijke knooppunten als Utrecht, Schiphol en Den Bosch.

Wat is er dit jaar te doen?
Alle organisaties die betrokken zijn bij het spoor organiseren dit jaar activiteiten om stil te staan bij deze 175 jaar vooruitgang. Er is van alles te doen: bezoek een open dag op een verkeersleidingspost of bouwplaats, maak een ritje met een historische trein of tram en verwonder je op een tentoonstelling in het Spoorwegmuseum. Je bent van harte welkom!

De laatste updates over de activiteiten en andere leuke feiten over 175 jaar spoor vind je op 175jaarspoor.nl

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ProRail