Nieuwe metrotoegang bij Amsterdam Centraal open

Sinds vanochtend 6 uur is de vernieuwde westelijke metrotoegang op het Stationsplein geopend. De afgelopen drie maanden is deze toegang klaargestoomd voor de vele duizenden reizigers die dagelijks vanuit de westtunnel van Amsterdam CS naar de metrohal afdalen of omgekeerd. Deze toegang is met twee lange rolbanen en een vaste trap een exacte, gespiegelde kopie van de oostelijke ingang die sinds eind januari in gebruik is. Vanaf nu wordt de zuidelijke ingang richting Damrak gerenoveerd, een klus die ongeveer drie maanden in beslag neemt.

Afwerking

Uitvoerder Jan Struijs van afbouwaannemer VIA NoordZuidlijn: “We hebben de laatste dagen voor de opening de puntjes op de i gezet, waarbij het meeste werk in de afwerking van de plafonds zat. Veel techniek moest daarin worden aangebracht en vervolgens worden getest en gekeurd. En afgelopen nacht moesten alle systemen op elkaar worden aangesloten volgens een zeer strakke planning.” De meeste werkzaamheden aan de ingang zijn nu afgerond, op de glazen platen met de led-verlichting aan de binnenkant van de toegangen na. Jan: ”Deze worden bij alle drie de ingangen tegelijkertijd gemonteerd.”

Zuidelijke ingang

Na de twee toegangen vlak bij het stationsgebouw, is het bouwterrein vannacht verplaatst naar de laatste ingang (richting Damrak), die nu aan de beurt is om gerenoveerd te worden. In tegenstelling tot de andere twee, zal deze zal worden voorzien van roltrappen. Bovendien komen er aan de zuidkant ook liften naar de metrohal. Naar verwachting is deze metamorfose in de zomer afgerond.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Gemeente Amsterdam