Rover: Duurdere spits NS slecht plan

Rover is geschrokken van de voornemens van NS om reizen in de spits in de nieuwe concessie tot 10% duurder te maken. Rover vreest dat veel reizigers de auto in gejaagd zullen worden.

Rover werd woensdag overvallen door berichten in de media over de tariefplannen voor de nieuwe NS-concessie vanaf 2015: reizen in de spits zou fors duurder moeten worden en reizen in de daluren flink goedkoper. Een dergelijke tariefdifferentiatie bestaat op dit moment al in de vorm van meerdere voordelige abonnementen voor dal-reizigers. Rover begrijpt dan ook niet wat NS nog denkt te kunnen bereiken met nog extremere tariefdifferentiatie.

“Reizen in de spits doe je niet voor de lol”, concludeert Rover. “Treinen zijn propvol, zitplaatsen zijn schaars en voordelige abonnementen zijn niet geldig. Mensen die eenvoudig de spits kunnen mijden doen dat al heus wel”. Met de duurdere spitskaartjes worden mensen met vaste werktijden gedupeerd. Zij kunnen kiezen: meer betalen of de auto in.

Treinreizigers worden onevenredig hard getroffen omdat er voor automobilisten geen plannen zijn voor duurdere spitstarieven. Autorijden wordt zo dus een steeds aantrekkelijker alternatief voor de trein.

De consumentenorganisaties moeten zich nog buigen over de plannen. Het mag duidelijk zijn dat Rover over dit voornemen geen positief advies zal geven.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ROVER