Vanaf 18 februari tijdelijke intercity Den Haag-Brussel

Vanaf 18 februari rijdt twee keer per dag een rechtstreekse intercity tussen Den Haag en Brussel. Vanaf 11 maart kunnen reizigers acht keer per dag deze trein pakken. De reis tussen Den Haag en Brussel duurt met deze trein 2 uur en 15 minuten. Dat schrijft staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) aan de Tweede Kamer. Deze tijdelijke trein gaat rijden ter vervanging van de Fyra Amsterdam-Brussel die sinds 17 januari niet meer rijdt vanwege problemen met de V250-treinen. Mansveld: "De Nederlandse en Belgische vervoerders hebben ervoor gezorgd dat deze tijdelijke intercity op korte termijn kan gaan rijden. Ik ben tevreden dat zij snel een alternatieve tijdelijke oplossing hebben kunnen vinden."

Reizigers uit Amsterdam met een kaartje voor de tijdelijke verbinding naar België kunnen tot Rotterdam toeslagvrij gebruikmaken van de binnenlandse Fyra en daar overstappen. Voor de tijdelijke intercity Den Haag-Brussel geldt geen toeslag. In het weekend rijdt de tijdelijke intercity tussen Den Haag en Antwerpen in verband met werkzaamheden aan het Belgische spoor.

Lange termijn

De tijdelijke intercity tussen Den Haag en Brussel zal in ieder geval blijven rijden totdat NS en NMBS de Fyra V250-treinen weer veilig en betrouwbaar in kunnen zetten, zo schrijft Mansveld aan de Tweede Kamer. De staatssecretaris heeft met de vervoerders afgesproken dat zij via een externe toets zo snel mogelijk helderheid bieden over de toekomst van deze V250-treinen. Ook werken zij scenario’s uit voor oplossingen voor de lange termijn.

Daarnaast heeft de staatssecretaris NS gevraagd om een heldere evaluatie waarin de gehele introductie van de Fyra Amsterdam-Brussel stap voor stap wordt geanalyseerd. Deze moet uiterlijk in april 2013 zijn afgerond.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W)