LEGO® Hanzelijn officieel geopend door Erik de Zwart

Onder grote publieke belangstelling is vanmorgen door Veronica-dj Erik de Zwart, tevens fervent treinliefhebber, de Hanzelijn van LEGO® geopend. LEGO-liefhebster Rebecca Roos hielp hem hierbij.

Spoorbeheerder ProRail, dat de Hanzelijn in het echt bouwde, en NS, dat er vanaf 9 december gaat rijden, hadden de De Zwart gevraagd de openingshandeling te verrichten. Hij deed dit door het laatste stukje aan te brengen aan spoorbrug de Hanzeboog. De echte Hanzelijn wordt 6 december geopend door Hare Majesteit de Koningin.

Voor kinderen en hun ouders vormt de Hanzelijn in LEGO WORLD een buitenkansje: vanaf deze woensdag 17 tot en met dinsdag 23 oktober is in een enkele oogopslag een groot deel van de Hanzelijn te zien. De nieuwe 50 kilometer lange spoorlijn tussen Zwolle en Lelystad, verbindt de Randstad met Noord- en Noordoost-Nederland.

Reizigers krijgen door de Hanzelijn meer en betere mogelijkheden per trein te reizen. ProRail heeft de lijn gebouwd en levert deze 6 op december op voor gebruik door NS, goederenvervoerders en reizigers. De spoorlijn is binnen tijd en budget klaar. ProRail blijft na de bouw het beheer, verkeersleiding en capaciteitsverdeling verzorgen voor de Hanzelijn. 9 december start NS er met de dienstregeling.

ProRail bouwde de Hanzelijn in zes jaar tijd en deze bestaat naast het spoor zelf uit 88 bouwwerken zoals tunnels en viaducten. De variant van LEGO werd door elf mensen gebouwd uit ongeveer 450.000 LEGO steentjes. Ze deden er circa 600 uur over. Zo zijn spoorbrug de Hanzeboog en de vier stations van LEGO nagebouwd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Profiteer nu van de introductieaanbieding voor € 10,- per maand.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: ProRail