Treinverbinding Maastricht Luik blijft bestaan

openbaar vervoer: station Eijsden weer open

De Provincie, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en de vervoerders NS en NMBS hebben het principebesluit genomen om de verbinding Maastricht – Luik in stand te houden. Per 11 december 2011 wordt de treinverbinding IC O tussen Maastricht – Luik – Brussel door NMBS opgesplitst in twee relaties met als doel de stiptheid en de betrouwbaarheid van de treindienst te verbeteren. De verbinding wordt opgesplitst in een intercityrelatie tussen Luik en Brussel die gereden wordt door de IC A Eupen – Luik – Brussel – Oostende en een aansluitende stoptreinrelatie tussen Maastricht en Luik.

Wat de stoptreindienst Maastricht –Luik betreft, zijn mede op initiatief van de Provincie, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en de vervoerders NS en NMBS voorlopig overeengekomen om extra haltes op te nemen. Deze trein zal stoppen op de stations Maastricht, Maastricht Randwijck, Eijsden, Visé, Bressoux en Luik. In Luik zijn goede overstapmogelijkheden op de IC A naar Leuven, Brussel, Gent, Brugge en Oostende, alsook op de IC naar Namen en de IC naar Eupen/Aken. De dienstregeling gaat van start met het bestaande stoptreinmaterieel wat in de loop van volgend jaar door de NMBS waarschijnlijk wordt vervangen door snelle en moderne treinen.

Gedeputeerde Antoine Janssen:”Ik ben blij dat het gelukt is dat de partijen elkaar weer zo snel gevonden hebben en bereid zijn deze belangrijke verbinding in stand te houden. Deze is namelijk belangrijk voor de economische en toeristische ontwikkeling van de regio Maastricht.”

Ook de gemeente Maastricht kan zich vinden in deze nieuwe treinverbinding. De gemeente gaat ervan uit dat de betrouwbaarheid van de verbinding met Luik en verdere bestemmingen ten opzichte van de huidige situatie sterk wordt verbeterd. In Luik-Guillemins worden aan de klanten diverse goede overstapmogelijkheden geboden. Verheugend is dat de trein extra zal stoppen op Maastricht Randwyck, waardoor het congrescentrum MECC en de Health Campus een internationale treinhalte op loopafstand krijgen.

Omdat in de dienstregeling ook weer op Eijsden wordt gestopt, zal de frequentie van de buslijnen 6 en 8 tussen Eijsden en Maastricht worden teruggebracht tot één maal per uur. De busverbinding naar Visé wordt opgeheven.

Met de vervoerders vindt nog nadere invulling plaats van de voorwaarden waaronder het vervoer wordt verzorgd.

Auteur: Redactie Infrasite

Bron: Provincie Limburg